سبد خرید

.محصول در سبد خرید شما موجود می‌باشد

بهترین روش شستن سبزیجات و ضدعفونی سبزی خوردن چیست؟

اسنوا

درمورد بهترین روش ضدعفونی سبزی خوردن پیشنهادها و نظرهای مختلفی وجود دارد ولی واقعا چه باید کرد؟ آیا شستن سبزیجات با وایتکس درست است یا فقط یک شستشوی ساده با آب کافی است و احتیاج به هیچ ماده شوینده‌ای نیست؟ در این مقاله به تمام سوال‌ها و ابهاماتی که درمورد شستشوی سبزیجات وجود دارد پاسخ می‌دهیم.

آیا شستشو با آب برای تمیز شدن سبزیجات به‌تنهایی کافی است؟

وزارت بهداشت خیلی از کشورها به شهروندان‌شان توصیه می‌کنند سبزیجات را فقط با مقداری آب بشویند و بعد با خیال راحت مصرف کنند. ولی آیا در ایران نیز ما می‌توانیم از این نسخه‌ی پیچیده شده‌ برای خارجی‌ها استفاده کنیم؟

جواب این سوال یک نه سفت و محکم است. ماجرای کشت سبزی در ایران کمی متفاوت است. بعضی از سبزیجات در ایران با فاضلاب آبیاری می‌شوند. ازطرفی برخی کشاورزان کود انسانی پای محصولات‌شان می‌ریزند و تمام این‌ها باعث به‌وجود آمدن آلودگی‌هایی روی سطوح سبزیجات می‌شوند.

بنابراین برای شستشوی سبزیجات وزارت بهداشت ایران توصیه‌های ویژه‌ای دارد که درادامه به‌طور مفصل درموردشان توضیح خواهیم داد.

شستن سبزیجات با وایتکس

برای شستشوی سبزیجات وزارت بهداشت چه توصیه‌هایی دارد؟

اگر می‌خواهید بهترین روش ضدعفونی سبزی خوردن را بدانید بهتر است به ۴ قدم پیشنهادی وزارت بهداشت توجه کنید:

  • قدم اول یا همان پاک کردن دقیق سبزی

سعی کنید سبزی تازه بخرید و بعد از رسیدن به خانه دراولین فرصت پاک کنید. برگ‌های زرد و پلاسیده را جدا کنید، چوب و ساقه‌های اضافی را بچینید و اگر سبزی گل زیادی دارد یک آبکشی سطحی انجام دهید.

  • دومین قدم؛ انگل زدایی است

این مرحله، مهم‌ترین قسمت شستشوی سبزیجات است و باید به بهترین شکل انجام شود. اگر سبزیجات خوب ضدعفونی نشوند می‌توانند به یک خوردنی مضر و حتی پرخطر تبدیل شوند.

برای انگل‌زدایی سبزیجات به‌هیچ وجه نمی‌توان روی کمک نمک حساب کرد و باید از مواد ضدعفونی کننده مخصوص میوه و سبزی یا از مایع ظرفشویی استفاده شود.

برای انگل‌زدایی سبزیجات، یک کاسه را از آب پر کنید و سبزی‌ها را داخل کاسه بریزید. به‌ازای هر لیتر آب حدودا ۲ تا ۴ قطره مایع ظرفشویی اضافه کنید. حالا بهتر است کمی سبزی‌ها را جابه‌جا کنید تا آب داخل کاسه کف کند. اجازه بدهید سبزی‌ها حدود ۵ دقیقه در این محلول باقی بمانند تا انگل‌ها، تخم و کیست‌شان و… جدا شوند و به سطح آب بیایند. حالا آب روی کاسه را به‌آرامی دور بریزید و سبزی‌ها را حسابی آبکشی کنید.

روش شستن سبزی
  • قدم سوم و از بین بردن میکروب‌ها با پودر پرکلرین

یک بسته پودر پرکلرین از داروخانه تهیه کنید و برای شستن میوه و سبزیجات کنار بگذارید. نصف قاشق چایخوری از پودر پرکلرین را در ۵ لیتر آب حل کنید و سبزی‌ها را برای ۵ دقیقه در این محلول قرار دهید تا حسابی میکروب‌زدایی شوند.

البته برای میکروب زدایی سبزیجات از سرکه، جوش شیرین و نمک هم می‌توانید استفاده کنید.

  • آخرین قدم آبکشی دقیق سبزی‌ها است

حالا سبزی‌ها را بادقت آبکشی کنید و بابت از بین رفتن تمام انگل و باکتری‌ها آسوده خاطر باشید.

بیشتر بخوانید: صرفه جویی در مصرف آب با ۳۱ نکته ساده اما هوشمندانه

برای شستن سبزیجات به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

  • بهتر است سبزی‌ها را با آب سرد یا ولرم بشویید تا برای مدت بیشتری تازه بمانند.
  • تمام سبزی‌هایی که به‌صورت خام مصرف می‌شوند ازجمله کلم، کاهو و… را با روش شستشوی سبزیجات وزارت بهداشت ضدعفونی و مصرف کنید.
  • هیچ وقت سبزی نشسته را داخل یخچال قرار ندهید. اول سبزی‌ها را بشویید، اجازه دهید کاملا خشک شوند و درنهایت داخل یخچال بگذارید.
  • روی سبزی‌هایی مثل تربچه، شلغم، هویج، چغندر و… قبل از شستشو فرچه یا برس بکشید تا سطح‌شان خوب تمیز شود.
  • قبل و بعد از شستن سبزیجات دست‌هایتان را به‌مدت ۲۰ ثانیه با آب گرم وصابون بشویید.

آیا شستن سبزیجات با وایتکس درست است؟

شنیده‌اید کار از محکم کاری عیب نمی‌کند؟ بهتر است بدانید این ضرب‌المثل به درد همه جا نمی‌خورد و گاهی حتی محکم‌کاری می‌تواند تمام معادله‌ها را به‌هم بزند وبرعکس کارها را خراب‌تر کند.

حکایت شستن سبزیجات با وایتکس یا الکل هم دقیقا چنین حکایتی است و از بیخ‌وبن اشتباه است. خیلی‌ها مخصوصا در این روزهای شیوع بیماری کرونا فکر می‌کنند شستن سبزیجات با وایتکس باعث ضدعفونی بهتر می‌شود. ولی بهتر است این شایعه را باور نکنید.

وایتکس می‌تواند به بافت سبزیجات و میوه‌ها وارد شود و درصورت مصرف، بیماری‌های شدید گوارشی و حتی تنفسی ایجاد کند. پس بهتر است فکر وایتکس را برای همیشه از سرتان بیرون کنید و اطرافیان‌تان را هم نسبت به این موضوع آگاه کنید.

آیا استفاده از مایع ظرفشویی برای شستن سبزیجات باعث سرطان می‌شود؟

این هم یک شایعه‌ی بی‌اساس دیگر است. تابه امروز هیچ تحقیق و بررسی علمی‌ای چنین چیزی را ثابت نکرده است و هم‌چنان استفاده از مایع ظرفشویی یکی از بهترین روش ضدعفونی سبزی خوردن و سایر سبزیجات است.

فقط حواس‌تان باشد برای شستن سبزی از مقدار خیلی زیاد مایع ظرفشویی استفاده نکنید و پس از شستشو نیز سبزی‌ها را حسابی آب بکشید.

بیشتر بخوانید: عصر یخبندان؛ تمام فوت و فن‌های فریز کردن مواد غذایی

چطور می‌توان از سرکه و نمک برای ضدعفونی سبزیجات استفاده کرد؟

سرکه و نمک در مرحله‌ی میکروب زدایی می‌توانند حسابی موثر باشند. سرکه خاصیت ضدعفونی کنندگی بالایی دارد و خیلی از باکتری‌ها و حتی بعضی ویروس‌ها را از بین می‌برد. سرکه به ساختار سلولی میکروب‌ها و ویروس‌ها حمله می‌کند، پروتئین‌هایشان را تغییر می‌دهد و چربی سطح‌شان را درخودش حل می‌کند.

نمک هم کمک می‌کند تا سموم و آفت‌کش‌ها از سطح سبزیجات خارج شوند و ازبین بروند.

شما می‌توانید بعد از مرحله‌ی انگل‌زدایی، دو قاشق نمک یا سرکه را در یک کاسه آب حل کنید، سبزی‌ها را داخلش بریزید و بگذارید نیم ساعت خیس بخورند و سپس آبکشی کنید.

دستگاه شستشوی سبزیجات دقیقا چیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

حتما تابه‌حال این سوال برایتان پیش آمده که سبزی‌ها و میوه‌ها در اندازه‌های زیاد را چطور باید شست و ضدعفونی کرد؟ کارخانه‌ها و صنایع تولید مواد غذایی باید سبزی‌ها و میوه‌ها را در حجم‌های بالا بشویند و ضدعفونی کنند. دستگاه شستشوی سبزیجات دقیقا در همین مرحله به کمک این صنایع می‌آید.

انواع میوه و سبزی وارد این دستگاه‌های تمام استیل می‌شوند و رویشان فرایند انگل‌زدایی، آنزیم‌زدایی و… صورت می‌گیرد.

مدل‌های قدیمی‌تر دستگاه شستشوی سبزیجات فقط می‌توانستند یک شستشوی سطحی و دم‌دستی انجام دهند و آن‌طور که باید و شاید بهداشتی نبودند ولی حالا دیگر اوضاع حسابی فرق کرده است. این دستگاه‌ها قابلیت‌های ویژه و به‌روزی دارند و مجهز به امکانات خاصی هستند:

  • میز بازرسی برای دستچین کردن سبزی‌ها و میوه‌ها دارند.
  • گل و آنزیم‌های روی سبزی را از بین می‌برند.
  • سبزیجات را به‌طور کامل ضدعفونی می‌کنند.
  • اجزای سبک و مشکوک روی سبزی‌ها مثل حشره‌ها و… را ازبین می‌برند.
  • مجهز به آبگیر هستند.
  • و…

حرف آخر اسنوا

در این مقاله سعی کردیم درمورد بهترین روش ضدعفونی سبزی خوردن به‌طور مفصل توضیح دهیم، گفتیم شستشو با آب به‌تنهایی برای ضدعفونی سبزی در ایران کافی نیست و برای شستشوی سبزیجات وزارت بهداشت چهار مرحله‌ی مطمئن و ساده را پیشنهاد می‌دهد.

تلاش کردیم به شایعاتی مثل شستن سبزیجات با وایتکس پایان دهیم و خیال‌تان را بابت استفاده از مایع ظرفشویی برای انگل‌زدایی راحت کنیم. خلاصه این‌که تمام نکته‌ها را موبه‌مو برایتان ردیف کردیم تا بدون اضطراب و نگرانی سبزیجات مورد نظرتان را بشویید و نوش جانتان کنید.