سبد خرید

.محصول در سبد خرید شما موجود می‌باشد

از طرز تهیه آش دوغ ترکی تا شمالی؛ طرز تهیه آش دوغ در هر شهر ایران چگونه است؟

اسنوا

در هوای سرد کدام غذا بیشتر از همه می‌چسبد؟ راستش شما را نمی‌دانیم اما این‌جا در اسنوا انتخاب اول ما برای روزهای سرد، آش به خصوص آش دوغ است. از آن‌جایی که ایران کشور اقلیم‌های مختلف است، سبزی‌های هر شهر و به تناسب آن نوع پخت آش دوغ هم در هر شهر متفاوت است. پس اگر به دنبال یک مطلب جامع راجع به طرز تهیه انواع آش دوغ می‌گردید تا پایان همراه اسنوا باشید چون قرار است از طرز تهیه آش دوغ ترکی تا طرز تهیه آش دوغ شیرازی و شمالی برایتان بگوییم.

با طرز تهیه آش دوغ ترکی به سبلان سلام کنید

خوشمزه‌هایی که لازم دارید:

  • نخود: دو سوم لیوان
  • برنج: نصف لیوان
  • دوغ: هفت لیوان
  • سبزی خرد شده (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج، شوید): ۲۵۰ گرم
  • پودر تخم گشنیز: یک قاشق مرباخوری
  • روغن مایع: به مقدار کافی
  • نمک و فلفل سیاه: به مقدار کافی
  • آرد برنج: دو قاشق سوپ خوری
  • نعنا داغ: به مقدار کافی
  • پیاز سرخ شده: سه قاشق غذخوری

طرز تهیه آش دوغ  گدوک یا ترکی

  1. خب آماده کردن آش دوغ ترکی زیاد سخت نیست. برای شروع نخودهایی که از شب قبل خیس کرده‌اید را در قابلمه بریزید تا نیم پز بشوند.

فوت کوزه‌گری: نخودها را با پنج تا شش لیوان آب اول با حرارت زیاد ( تا آب به جوش بیاید) و بعد با حرارت متوسط بپزید.

  • تا نخودها مشغول پخته‌شدن هستند؛ برنج را خیس کنید. بعد از دوساعت که نخودها درست و حسابی نیم پز شدند؛ آب برنج را خالی کنید و برنج‌ها را به همراه نمک، فلفل، پیازسرخ شده و نعنا داغ  به آش اضافه کنید و بگذاریدشان دور هم بپزند.

فوت کوزه‌گری: حواستان به زمان پخت و آب قابلمه باشد چون برنج‌ها باید له بشوند و از طرف دیگر آب قابلمه هم زیاد نباشد تا بعد از اضافه کردن دوغ، آش زیاد شل نشود.

  • گشنیزها را کمی تفت بدهید و از عطر جادویی‌شان لذت ببرید.  حالا همین گشنیزهای جادویی را به همراه سبزی‌ها  به آش اضافه‌کنید. و ۳۰ دقیقه دیگر به آش دوغ برای پخت زمان بدهید.

فوت کوزه‌گری: سبزی آش دوغ بهتر است تازه باشد چون سبزی فریزشده باعث تیره شدن رنگ آش می‌شود.

  • اسم این آش، آش دوغ ترکی است پس دوغش کجاست؟ نگران نباشید در همین مرحله‌ی آخر دوغ را در آش بریزید. حواستان باشد که حرارت زیر دوغ باید ملایم باشد. فکر بستن در قابلمه هم به سرتان نزند چون آن وقت دوغ می‌برد و باید با آش دوغ خداحافظی کنید.

فوت کوزه‌گری: اگر حس کرده‌اید آش دوغ‌تان شبیه آش‌های کارتون‌ها شده‌‌است و خیلی شل است،  آرد برنج را با کمی از مایع آش در یک لیوان مخلوط کنید و بعد به تدریج مخلوط آرد برنج را به آش اضافه کنید. از هم زدن دائم آش در این مرحله غافل نشوید چون ممکن است آرد برنج‌ها بازهم گوله بشوند.

  • به آش دوغ زمان بدهید تا جا بیفتد و آب اضافه‌ی دوغ، بخار شود. بعد از حدود ۴۵ دقیقه آش دوغ شما حاضر است. نوش جان!

یک آش لری بی نظیر؛ طرز تهیه آش دوغ بختیاری

خوشمزه‌هایی که لازم دارید:

  • نخود: نصف لیوان
  • لوبیا سفید: نصف لیوان
  • عدس: نصف لیوان
  • برنج نیم دانه: یک لیوان
  • سبزی خرد شده (تره، گشنیز، نعنا، سیر و پونه کوهی، جعفری): ۵۰۰ گرم
  • دوغ محلی: ۲ لیتر یا پنج تا شش لیوان
  • پیاز: دو عدد
  • روغن برای سرخ کردن: به مقدار کافی
  • آرد برنج: دو قاشق سوپ خوری
  • زردچوبه، نمک، فلفل: به مقدار کافی
  • سیر کوبیده شده: چهار حبه
  • نعنا داغ: به مقدار کافی

بیشتر بخوانید: دو روش عالی و ساده برای پخت انواع شامی خیلی خوشمزه

طرز تهیه آش دوغ بختیاری

  1.  چند لیوان آب در قابلمه بریزید تا جوش بیاید بعد نخودهایی که از شب قبل خیس کرده‌اید را به آب جوش بسپارید تا یک حمام داغ حسابی کنند و خوب پخته شوند.
  2. ۲-     بعد از حدود سه ساعت که نخودها نیم‌پز شده‌اند، لوبیاها را اضافه کنید. (لازم است بگوییم لوبیاها را هم از شب قبل خیس کنید؟)
  3. ۳-     یک ساعت بعد از اضافه کردن لوبیا، برنج و عدس را هم صدا کنید تا به جمع نخود و لوبیاها پیوندند. یک ساعت هم به تازه واردها (همان عدس و برنج) برای پخت زمان بدهید. (احتمالا در این مرحله آشپزخانه‌تان دست کمی از کوره ندارد. نگران نباشید بخش سخت ماجرا تمام شده‌است.)
  4. ۴-     پیازها را خرد کنید و به همراه سیر خرد شده، فلفل، زردچوبه و نمک تفت بدهید.
  5. ۵-     بعد از یک ساعت که برنج تقریبا له شد، سبزی‌ها را به همراه کمی از مخلوط پیاز داغ، سیر و نعنا داغ و کمی نمک و فلفل به آش اضافه کنید.
  6. ۶-     آرد برنج را با کمی مایع آش مخلوط کنید و برای این‌که دوغ‌ها زودتر سفت بشوند  مخلوط آرد برنج را به آش اضافه کنید.
  7. ۷-     بعد از حدود نیم ساعت آش دوغ بختیاری حاضر است و خوب است که با باقی‌مانده سیر و پیازها حسابی تزیینش کنید و بعد هم خودتان و خانواده را به یک غذای گرم و محلی مهمان کنید.

با طرز تهیه آش دوغ شمالی یک بانوی شمالی همه‌فن حریف شوید

خوشمزه‌هایی که لازم دارید:

  • سبزی خرد شده (نعنا، ساقه چغندر، گشنیز): یک استکان
  • گوشت چرخ کرده: یک استکان
  • آرد برنج: چهار قاشق غذاخوری
  • نمک، زردچوبه و فلفل: به مقدار کافی
  • برنج نیم دانه: نصف لیوان
  • دوغ محلی: پنج لیوان معال یک و نیم لیتر
  • پیاز: یک عدد
  • نخود: نصف لیوان
طرز تهیه آش دوغ بختیاری

طرز تهیه آش دوغ شمالی

زمستان‌های شمال کشور در کنار بوی چوب و برف و باران یک یادگاری دیگر هم دارد و آن هم آش دوغ شمالی است. اگر دلتان برای جنگل‌های شمال تنگ شده و فعلا نمی‌توانید به به مازندران و گرگان سفر کنید، دست به کار بشوید و بساط آش دوغ شمالی را برپا کنید! برای این کار کافی است

  1.  نخودهای خیس شده را در آب جوش بریزید تا نیم‌پز بشوند.
  2. ۲-     برنج را بعد از حدود سه ساعت به نخودها اضافه کنید تا زیاد احساس تنهایی نکنند.
  3. ۳-     تا برنج و نخود مشغول خوش و بش هستند. پیاز را رنده کنید و بعد با کمی زردچوبه و نمک و فلفل و گوشت مخلوطش کنید. حالا قرار است توپ قلقلی گوشتی درست کنید.

فوت کوزه‌گری: گوشت را خوب ورز بدهید تا در قابلمه وا نرود.

  •  بعد از این‌که برنج له شد توپ‌های گوشتی را به آش اضافه کنید حواستان را جمع کنید که آب کاملا جوش باشد تا گوشت قلقلی‌ها تبدیل به گوشت‌های واررفته نشوند.
  • ۵-     آرد برنج را با دوغ مخلوط کنید و انقدر هم بزنید تا اثری از آرد برنج در دوغ دیده‌نشود. بعد دوغ را با آرد به آش اضافه کنید.
  • ۶-     احتمالا الان می‌گویید پس سبزی‌ها کجا هستند؟ سبزی‌ها در همین مرحله به سراغ دیگر دوستانشان در قابلمه اضافه می‌روند.

بعد از نیم ساعت آش دوغ شما حاضر است. ما که حسابی هوس سفر به شمال کردیم؛ شما چطور؟

بیشتر بخوانید: طرز تهیه خوراک قارچ و مرغ به ۳ روش ساده، متفاوت و خوشمزه

وقتی سر و کله‌ی جو در آش دوغ پیدا می‌شد؛ طرزتهیه آش دوغ با جو

خوشمزه‌هایی که لازم دارید:

  • بلغور جو: دو استکان
  • سبزی آش (اسفناج، شوید و تره): یک کاسه یا حدود ۳۰۰ گرم
  • لپه پخته شده: دو لیوان
  • نمک، فلفل:به مقدار کافی
  • پیاز متوسط: دو عدد
  • روغن: به مقدار کافی
  • نعنا داغ: دو قاشق غذاخوری

طرز تهیه آش دوغ با جو

  1. از آن‌جایی که جو خیلی دیر می‌پزد، همین اول ماجرا جوی پاک کرده را در قابلمه بریززد تا حسابی بپزد.

فوت کوزه‌گری: اگر زیاد وقت ندارید می‌توانید از جو پرک هم استفاده کنید تا زمان پخت کمتر بشود.

  • جو که خوب پخت لپه را اضافه کنید. اگر لپه‌ها را از قبل پختید کارتان تقریبا راحت است و دیگر لازم نیست زیاد صبر کنید.
  • تا لپه و جو صمیمی‌تر می‌شوند. پیازها را خرد کنید تا به همراه زردچوبه و نمک سرخشان شوند.
  • سبزی آش را به همراه کمی پیازداغ، نعنا به لپه و جو اضافه کنید.
  • نوبتی هم باشد نوبت دوغ است. بعد از پانزده دقیقه دوغ محلی و ترش را به سبزی‌ها و دوستان اضافه کنید و یک ساعت بهشان زمان بدهید تا تبدیل به یک آش خوشمزه بشوند.

آش دوغ با جو آماده است و می‌تواند نقش پیش غذا یا حتی یک غذای کامل را در سفره‌تان داشته‌باشد.

خوشا شیراز و آش دوغ بی مثالش؛ طرز تهیه آش دوغ شیرازی

خوشمزه‌هایی که لازم دارید:

  • سبزی خرد شده (نعنا خشک و شوید): یک استکان
  • گوشت چرخ کرده: نیم کیلو
  • برنج نیم‌دانه: دو لیوان
  • لپه: یک لیوان
  • دوغ: چهار لیوان
  • پیاز: دو عدد متوسط
  • نمک، فلفل و روغن: به میزان کافی

طرز تهیه آش دوغ شیرازی

اول از همه آن قابلمه‌ای که آب کردید، کنار بگذارید چون تهیه این آش کمی متفاوت است. برای شروع

  1. در تابه کمی روغن برزید و گوشت چرخ کرده، لپه ( که از شب قبل خیسشان کرده‌اید) و پیاز خردشده را در ظرف بریزید و اجازه بدهید در روغن حسابی سرخ بشوند.
  2. حالا آن قابلمه‌ی آب اول ماجرا را بیاورید و برنج ونعنا خشک را در آن بریزید و بگذارید انقدر بپزند تا برنج‌ها کاملا له بشوند.
  3. به مخلوط برنج و نعنا، گوشت و لپه تفت داده شده و البته شوید را اضافه کنید تا خوب بپزند.
  4. بعد از پانزده دقیقه دوغ را هم به تدریج در آش بریزید و صبر کنید تا آب اضافه‌ی دوغ بخار بشود و آش جا بیفتد.

آش دوغ شیرازی با عطر شوید و نعنا خیلی راحت می‌تواند یک عصر پاییزی ساده را تبدیل به یک عصر به یادماندنی کند.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه سوپ جو سفید با روش‌های متنوع و آسان

آشی جا افتاده با طعم رشته و دوغ؛ طرز تهیه آش دوغ با رشته

  • خوشمزه‌هایی که لازم دارید:
  • عدس: یک لیوان
  • نخود: نصف استکان
  • لوبیا قرمز و سفید: نصف استکان
  • سبزی آش: یک لیوان
  • لوبیا چیتی: نصف استکان
  • رشته آشی: به مقدار کافی
  • کشک: پنج قاشق غذاخوری
  • دوغ محلی: دو لیوان
  • نمک، فلفل: به مقدار کافی
  • پیاز: دو عدد
  • نعنا داغ: دو قاشق غذا خوری
  • سیر: دو حبه
  • زردچوبه: یک قاشق چای‌خوری

طرز تهیه اش دوغ با رشته

  1.  حبوباتی را که از شب قبل خیس کرده‌اید به قابلمه بسپارید تا بپزند.

فوت کوزه‌گری: لوبیاها معمولا از سایر حبوبات دیرتر می‌پزند. برای همین اول لوبیا و بعد لپه و در آخر عدس را در قابلمه برزید.

  •  پیازها را خرد کرده و به همراه سیر خرد شده  با کمی روغن و زردچوبه تفت بدهید تا حسابی طلایی بشوند. (احتمالا الان بوی آش خانه را پر کرده‌است!)
  • ۳-       سبزی آش را به همراه کمی پیاز و سیر سرخ شده و نعنا داغ به جمع حبوبات اضافه کنید.
  • ۴-       بعد از پانزده دقیقه رشته را هم وارد بازی کنید تا زیاد تنها نباشد.
  • ۵-       بعد از این‌که رشته‌ها کمی پختند دوغ را هم اضافه کرده و صبر کنید تا آش دوغ با رشته حسابی جا بیفتد.

یک نقاشی زیبا با نعنا داغ، پیاز و سیر تفت داده شده و البته کشک روی آش دوغ بکشید  و از هنر آشپزیتان لذت ببرید.

طرز تهیه آش دوغ ترکی

آش دوغی از نصف جهان؛ طرز تهیه آش دوغ اصفهانی

خوشمزه‌هایی که لازم دارید:

  • نخود: یک استکان و نیم
  • برنج نیم دانه: یک استکان
  • ماست چکیده: چهار کاسه،معادل دو لیتر
  • دوغ محلی: چهار لیوان، معادل دو لیتر
  • سبزی خرد شده (تره، گشنیز، سیر خرد شده، پونه کوهی): یک لیوان
  • گوشت چرخ کرده: یک کف دست معادل ۲۵۰ گرم
  • پیاز رنده شده: یک عدد
  • نعنا داغ: دو قاشق غذاخوری
  • نمک، فلفل، زردچوبه و روغن برای سرخ کردن: به مقدار کافی
  • تخم مرغ: یک عدد

طرز تهیه آش دوغ اصفهانی

همین اول ماجرا بگوییم که طرز تهیه آش دوغ اصفهانی بسیار شبیه به سایر انوع آش دوغ است؛ برای همین هم ما از یک دستور متداول برای پخت آش دوغ ساده و خوشمزه استفاده کردیم. برای آماده کردن این آش دوغ کافی است:

  1. پیازها را با گوشت چرخ‌کرده و نعنا، نمک و زردچوبه مخلوط کرده و کلی گوشت قلقلی بامزه و کوچک درست کنید. بعد توپک‌های گوشتی را در روغن کمی تفت بدهید.
  2. ۲-     نخودها را هم در این فاصله کمی قبل از پخت آش اصلی در ظرفی جدا بپزید تا هنگام پخت آش انرژی کمتری مصرف کنید.
  3.  ماست را با همزن حسابی بزنید ( ده تا پانزده دقیقه کافی است.)
  4. ۴-     دوغ را هم به ماست اضافه کنید و باز با همزن به حسابشان برسید.

فوت کوزه‌گری: اگر دوست داشته‌باشید می‌توانید در این مرحله تخم‌مرغ را هم به ماست و دوغ اضافه کنید تا دوغ‌ها هنگام پخت آش نبرند.

  •  مخلوط ماست و دوغ زده شده را در قابلمه بریزید و روی حرارت زیاد مخلوط‌تان را هم بزنید.
  • ۶-     برنج را که از قبل خیس کرده‌اید؛ به ماست و دوغ روی گاز اضافه کنید.
  • پانزده  دقیقه بعد از اضافه کردن برنج، گوشت قلقلی‌های گرد را هم بگذارید کنار دوغ و برنج تا با هم بپزند.
  • ۸-     نخودهای پخته شده را به همراه سبزی‌ها به آش اضافه‌کنید و از عطر سیر و سبزی لذت ببرید.
  • ۹-     آش را به مدت سی دقیقه روی حرارت ملایم اجاق بگذراید تا خیلی خوب جا بیفتد.

وقتی کلی بوی خوشمزه از آش بلند شد؛ وقتش است که اجاق را خاموش کنید و یک آش دوغ خوشمزه و خوش رنگ و لعاب را نوش جان کنید.

سر و کله آش دوغ از کجا پیدا شد؟

این‌که اولین بار فکر ترکیب کردن دوغ با آش به سر چه کسی زد؛ زیاد مشخص نیست.

اما اگر از تاریخچه‌ی خود آش بپرسید باید بگوییم تاریخچه‌ی آش تقریبا به اندازه‌ی عمر بشر است، و آدمیزاد همین که فهمید چطور آتش روشن کند؛ خیلی زود بساط پخت و پز را هم راه انداخت و کلی مواد غذایی مختلف (هر چند به نظر بچه‌های اسنوا انسان‌های اولیه حق انتخاب زیادی نداشتند!) را به همراه آب در یک قابلمه ریخت و اسمش را هم گذاشت آش.

اما آش دوغ آن‌طور که می‌گویند اولین بار توسط مردمان قره‌باغ استفاده شده و بعد هم در شهرهای مختلف با توجه به نوع سبزیجاتی که در هر منطقه رشد می‌کرده، و البته ذائقه‌ی مردم سر و شکلش تغییر کرده‌است.

حرف آخر اسنوا

آش‌ها انقدر پرطرفدار شدند و انقدر پختنشان کار لذت‌بخش و مفیدی بود که واژه‌ی آش‌پز به معنای کسی که آش می‌پزد خیلی زود وارد فرهنگ لغات شد.

حالا شما بگویید کدام مدل آش دوغ را بیشتر دوست دارید؟ به نظرتان طرز تهیه آش دوغ شیرازی آسان‌تر بود یا طرز تهیه آش دوغ اصفهانی؟

در شهر شما آش دوغ چطور تهیه می‌شود؟ یادتان نرود که از آش دوغ‌های خوشمزه‌ی شهرتان برایمان بگویید.