تمام چیزهایی که باید از اجاق گاز گازی بدانید
اسنوا
تا بهحال یک خانهی بدون ستون و اسکلت را تصور کردهاید؟ قطعا نه! چون چنین خانهای اصلا وجود ندارد و بالاخره باید یک ستون یا دیواری باشد که سقف را روی سرش نگه دارد.واقعیتش این است که اجاق گاز گازی یا انواع اجاقهای برقی همان ستون آشپزخانه هستند که بخش بزرگی از بار رضایت اهل خانه روی دوششان است. باورتان نمیشود؟ همین حالا یکقلم و کاغذ بردارید و از اهل منزل بپرسید نظرشان نسبت به زندگی چیست؟ مطمئن باشید پاسخ سوالتان قبل و بعد از وعدههای غذایی تفاوت معناداری دارد. خب حالا که فهمیدیم اجاق گاز گاز سوز نقش اول آشپزخانه را بازی میکند، شاید بهتر باشد موقع خریدش یکی دو نکته را بررسی کنیم. مثلاً تعداد شعلهها، مزایا و معایب انواع اجاق گاز گاز سوز و خلاصه کلی نکتهی ریز و درشت دیگر.
برای سردرآوردن از تمام موارد بالا شاید بهتر باشد راه دوری نروید و تا پایان همین مطلب اسنوا همراه ما باشید.
بررسی سوخت انواع اجاق گاز
همین اول ماجرا بگوییم که اجاقگازها فقط در اجاق گاز گازسوز خلاصه نمیشوند و انواع دیگر سوخت هم در روشن کردن و سرپا ماندن اجاقگازها نقش اساسی دارند. مثلاً همین انرژی برق میتواند شعلهی بعضی از اجاقگازها را روشن کند. اجاقگازهای برقی سطح هموارتری دارند و البته به خاطر گران بودن برق نسبت به گاز در کشور ما خرید این نوع اجاق گاز چندان بهصرفه نیست.
اجاقگازهای خورشیدی و مسافرتی، اجاقگازهایی که از انواع گاز مایع برای پختن غذا استفاده میکنند یا حتی اجاقگازهایی که هنوز از سوختهای قدیمی مثل چوب و زغال برای روشن ماندن کمک میگیرند هم از انواع دیگر اجاق گاز هستند.
اما این وسط به خاطر ارزانتر بودن گاز و البته قدمت طراحی این نوع اجاق گاز، انواع اجاقگاز گازی و اجاق گاز فردار گازسوز همچنان پرطرفدارترین نسل اجاق گاز هستند و تنوع و فراوانیشان در بازار بیشتر است.
بررسی انواع اجاق گاز گازسوز از نظر شکل ظاهری
اگر به یکخانهی دانشجویی سر بزنید، احتمالاً چشمتان به یک اجاق گاز کوچک گازی میخورد. این نوع اجاق گاز معمولاً یک تا دو شعله دارد و میتواند بساط آشپزی را در یکخانهی کوچک، گرم نگه دارد.
اجاق گاز تک شعله گازی هم یکی دیگر از انواع اجاق گازسوز است که تقریباً همهمان یکی دو بار از نزدیک دیدیمشان. بله همان اجاقگازهای پایهبلندی که یکپایهی ثابت هیئتها یا بساط نذری هستند. البته اجاق گاز تک شعله گازی در ابعاد خیلی کوچک هم وجود دارد که جان میدهد برای مسافرت رفتن و پختن یک غذای خوشمزه.
اما اجاق گاز فردار گازسوز همان اجاق گازی است که بیشتر ما با برای آشپزی با آن سر و کار داریم. اجاقگازهای چهار یا پنج شعلهای که مسیر آشپزی را برایمان آسانتر میکنند و از دل فرهای همیشه آمادهشان کلی کیک و مرغ سوخاری تحویلمان میدهند.
البته تفاوت ظاهری انواع اجاق گاز گازسوز فقط به همین موارد بالا خلاصه نمیشود. اجاقگازها ازنظر جنس هم حسابی متفاوت هستند و میتوانید در بازار انواع اجاق گاز شیشهای، استیل یا سرامیکی را پیدا کنید.
بعد از انتخاب جنس و تعداد شعلهها باید تکلیفتان را با مبله یا رومیزی بودن اجاق گاز هم روشن کنید. یادتان نرود که انواع اجاق گاز فردار گازی در دستهی اجاقگازهای مبله قرار میگیرند و ممکن است جای بیشتری را در َآشپزخانه اشغال کنند اما در مقابل دیگر نیازی به خرید مایکروفر یا فر توکار ندارید.
نگاهی به مزایا و معایب اجاقهای گازی
نقاط قوت اجاق گاز گاز سوز
اجاقگاز گازی تنوع طراحی بیشتری نسبت به سایر انواع اجاق گاز دارد. و میتوانید با توجه به نیازتان یکی از انواع اجاق گاز فردار گازی یا اجاق گاز کوچک گازی و… انتخاب کنید.
با توجه به پایین بودن هزینهی گاز در کشور ما، میزان هزینهی جاری انواع اجاق گازی نسبت به سایر انواع اجاق بهخصوص اجاق گاز برقی کمتر است.
اجاق گازی بهسرعت گرم میشود و میتوانید در زمان خیلی کم آشپزی را به سرانجام برسانید. در مقابل بهمحض خاموش کردن شعله هم قطعات اجاق سریع خنک میشوند و میتوانید نظافت اجاق را کمی بعد از آشپزی انجام بدهید.
نقاط ضعف اجاق گاز گاز سوز
توزیع حرارت در اجاق گازی یکنواخت نیست و دما در بخشهای نزدیک به شعله بیشتر است. بنابراین گاهی برای پخت یکنواخت باید غذا را هم بزنید.
نظافت انواع اجاق گازی کمی دشوارتر است چراکه سطح این نوع اجاق هموار نیست. (البته نگران نباشید برای نظافت انواع اجاق گاز گاز سوز در بخش بعد راهحلهایی داریم.)
بیشتر بخوانید: اجاق گاز خوب ایرانی یا خارجی؟ کدامیک را انتخاب کنیم؟
یک اجاق گاز گاز سوز را چطور برق بیندازیم؟
تفاوتی ندارد که یک اجاق گاز فردار گازی داشته باشید یا یک اجاق گاز تک شعله گازی گوشهی آشپزخانهتان نشسته باشد، برای داشتن حس خوب آشپزی باید اجاقگازتان را حسابی تمیز کنید. برای اینکه اجاق گاز حسابی خستگی از تنش دربیاید و برق بزند، میتوانید:
شبکهی چدنی اجاق گاز را از روی گاز بردارید و آن را در ماشین ظرفشویی بشویید. یا به مدت سه ساعت در محلول آب و سرکه یا آب و آمونیاک قرار بدهید تا چربیاش از بین برود.
بعد از هر بار آشپزی، لکهها را بلافاصله با شویندههای چندمنظوره یا محلول آب و شوندهی ظرفشویی با کمک یک اسکاچ نرم تمیز کنید.
البته اگر میخواهید سطح صاف اجاق گاز آخ نگوید، از خمیر جوششیرین برای نظافت سطح اجاق گاز کمک بگیرید.
اگر دوست دارید با روشهای بیشتر نظافت قطعات اجاق گاز آشنا شوید، این مقالهی اسنوا را از دست ندهید.
حرف آخر اسنوا
در این مطلب مزایا و معایب انواع اجاق گازی را بررسی کردیم. و از سختی نظافت و یا عدم انتقال حرارت یکسان در این نوع اجاق گاز گفتیم. اما ازآنجاییکه ما در اسنوا معتقدیم یک اجاق گاز خوب باید دستیار همهفنحریف شما در آشپزی باشد، برای رفع تمام معایب اجاق گاز گاز سوز فکری کردیم. مثلاً شما میتوانید با کمک انواع تایمر از سوختن غذاها جلوگیری کنید. یا باوجود پوشش نانوکلین دیگر نیازی به شستشوی سفتوسخت سطح اجاق گاز نیست و کافی یک دستمال نمدار روی سطح اجاق بکشید تا مثل روز اول تمیز بشود.
فن انتقال حرارت داخل فر هم قرار است از نیمپز شدن غذا جلوگیری کند و یک غذای مغزپخت همهچیزتمام تحویلتان بدهد. خب دیگر از یک اجاق گاز گازی چه توقعی دارید؟