طرز تهیه 6 نوع دلمهی خوشمزه؛ از طرزتهیه دلمه برگ مو ملس تا دلمه کلم
اسنوا
اگر آن قدیمها به درخت انگور میگفتند یک روزی برگهایت هم به درد آدمیزاد میخورد؛ احتمالا از تعجب برگهایش میریخت. ( درخت است دیگر! به شکل واقعی خشک میشود.) اما خب کسی این خبر را به درختان انگور نداد و گذشت و غذای خوشمزهای به نام دلمه از برگ این درخت به ما رسید. اما دلمهها فقط محدود به دلمه برگ مو نیستند و هزار و یک مدل دلمه در این جهان وجود دارد. پس اگر یک مهمانی بزرگ دارید و دنبال یک پیشغذا سنتی و خوشمزه میگردید با اسنوا باشید چون میخواهیم از طرز تهیه دلمه برگ مو تبریزی تا طرز تهیه دلمه کلم برایتان بگوییم.
فلفلهایی خوشمزهتر از همیشه با طرز تهیه دلمه فلفل
خوشمزههایی که لازم دارید:
- گوشت چرخ کرده: یک کاسه معادل۵۰۰ گرم
- فلفل دلمهای: هشت عدد
- سبزی دلمه: یک استکان
- فوت کوزهگری: اگر بتوانید از سبزیهای معطر بیشتری استفاده کنید؛ دلمههایتان محشر میشوند.
- برنج: دو استکان معادل ۲۰۰ گرم
- پیاز سرخ شده: سه قاشق غذاخوری
- رب گوجه فرنگی: یک قاشق سوپخوری
فوت کوزهگری: اگر به دنبال طعم ملس و یا کمی ترش در دلمه هستید؛ خوب است که به سراغ رب انار یا رب آلوچه بروید.
- شکر(دلخواه): یک قاشق سوپخوری
- روغن، آبلیمو، نمک و فلفل: به مقدار کافی
بیشتر بخوانید: دو روش عالی و ساده برای پخت انواع شامی خیلی خوشمزه
طرز تهیه دلمه فلفل
خوبی فلفل دلمهای این است که همان اول تکلیفش را روشن کرده و با اسمش برای تهیه دلمه داوطلب شددهاست حالا برای اینکه دوستمان جناب فلفل دلمهای را به آرزویش برسانید و یک دلمه فلفل خوشمزه داشتهباشید کافی است
- برنج را خوب بشویید و با کمی آب بگذارید قشنگ بپزد.
- در یک ظرف دیگر گوشت را با پیاز و نمک و فلفل و البته رب سرخ کنید تا رنگ گوشت قشنگ تغییر کند و علائمی از پخته شدن از خودش نشان دهد.
فوت کوزهگری: برای خوش طعمتر شدن گوشت میتوانید قبل از سرخ شدن آن را با پیاز رنده شده و کمی زردچوبه مخلوط کنید و بعد به دل روغن بسپارید.
- سبزیها را بعد از سرخ کردن کمی تفت بدهید تا آب اضافهشان بخار بشود. (بابت تعداد زیاد ظرفهای کثیف واقعا معذرت میخواهیم.)
- حالا نوبت فلفل دلمهایهاست. برای اینکه جا برای مواد دلمه باز بشود داخل شکم فلفل را خالی کنید و بعد هم آنها را با کمی آب، نیمپز یا بخارپز کنید.
فوتکوزهگری: با آب کم فلفلها را بپزید تا خیلی نرم نشوند.
فوت کوزهگری: بخش بالایی دلمه را تمیز ببرید و بعد از پر کرن فلفلها با مایع، سر دلمه را دقیقا مثل در قابلمه سرجایش بگذارید تا دلمهها ظاهر جذابتری داشتهباشند.
- دیگر وقتش است که دوستان دور هم جمع بشوند. برنج، گوشت و سبزیها را به دل دلمهها بسپارید.
- دلمههای شکمپر را در یک ظرف که به اندازهی یک استکان آب دارد؛ بگذارید و اجازه بدهید روی حرارت ملایم آرام بپزند. بعد از نیم ساعت کمی از مخلوط آبلیمو، شکر، آب و رب انار یا هر ربی که دوست دارید، در قابلمه بریزید تا دلمهها حسابی طعم بگیرند.
بعد از حدود یک ساعت (یا کمتر دلمهها را نگاه کنید و ممطمئن بشوید که به اندازه کافی نرم شدند.) فلفل دلمهایها که از انجام ماموریتشان خوشحال هستند از قابلمه بیرون میآیند و به عنوان یک پیش غذای خوشمزه سر سفره حاضر میشوند.
ترش و شیرین باشید؛ طرز تهیه دلمه برگ مو تبریزی و ملس
خوشمزههایی که لازم دارید (برای ۶ نفر):
- سبزی دلمه (مرزه، ترخون، نعنا، پیازچه، شوید، جعفری): یک لیوان معادل ۳۰۰ گرم
- برنج: یک لیوان و نیم
- لپه: یک لیوان
- پیاز: یک عدد
- گوشت چرخ کرده: ۳۰۰ گرم
- شکر: سه قاشق غذاخوری
- سرکه: نصف لیوان
- برگ مو: به مقدار کافی
- نمک، فلفل و روغن: به مقدار کافی
طرز تهیه دلمه برگ مو ملس
طرز تهیه دلمه برگ مو تبریزی اصیلترین نوع آماده کردن دلمه است. که معمولا به صورت ملس آماده میشود (نه ترش و نه شیرین). از آنجایی که این دلمه خیلی پرطرفدار است و هر قدر هم زیاد باشد باز هم کم میآید ما در این بخش طرز تهیه دلمه برگ مو برای ۶ نفر را برایتان آماده کردیم. برای اینکه چند دلمهی سنتی داشته باشید باید
- برنج و لپه را از قبل خیس کنید (لپه را کمی بیشتر تا نفخ نداشتهباشد) و بعد آنها را بپزد. حواستان به له شدن برنجها باشد. کمی که مغزپخت شدند آبکششان کنید و بگذارید همانجا در آبکش کنار لپهها بمانند.
- سبزیهای دلمه را خرد کرده و اجازه بدهید در هوای آزاد خشک بشوند.
فوت کوزهگری: اگر عجلهدارید برای خشک کردن سبزیها از پنکه کمک بگیرید.
- گوشت را به همراه پیاز رندهشد، فلفل و نمک حسابی سرخ کنید.
- آن لپه و برنج اول ماجرا را یادتان هست؟ این دوستان از آبکش خستهشدند. پس دستشان را بگیرید و به گوشت در حال سرخ شدن اضافهشان کنید. کمی بعد هم سبزیهای خشک را به تابهی داغ بسپارید تا کنار گوشت و برنج حسابی سرخ بشود. بعد از پنج دقیقه اجاق را خاموش کنید.
- برگ موها را در یک قابلمه بریزید و به مدت پنج دقیقه بپزید تا نرم بشوند. بعد در آبکش بریزید و با آب سرد حرارت را از سر و صورتشان پاک کنید تا موقع پخت ظاهر بهتری داشتهباشند.
- برگ موها را با نظم و ترتیب روی یک سینی بچینید. کمی از مخلوط گوشت و برنج که سرخ شده در وسط برگ قرار بدهید. بعد دقیقا مثل بقچهی مادربزرگها بخشهای خارجی برگ مو را تا کنید. تا مثل یک مربع توپر به نظر برسد.
- دلمهها را به ترتیب کف یک قابلمه بچینید و رویشان هم باز چند برگ مو قرار بدهید. برای محکمکاری هم یک بشقاب روی برگها قراربدهید تا دلمهها هوس فرار به سرشان نزند. بعد اجازه بدهید دلمه با یک و نیم لیوان آب به مدت یک ساعت و نیم و روی حرارت ملایم بپزد.
- نصف لیوان سرکه را با شکر مخلوط کنید و بعد روی حرارت هم بزنید تاشکر حل بشود. مایع خوشمزه را بعد از یک ساعت و نیم به دلمهها اضافه کنید.
فوت کوزهگری: طعم دلمه به ذائقهی شما بستگی دارد. میتوانید از سرکه برای ترش شدن یا رب انار و یا شکر و سکنجبین برای شیرن و ملس شدن استفاده کنید.
- بعد از سی دقیقه میتوانید اجاق راخاموش کنید و دلمهها را با پیازداغ تزیین کنید و یک پیش غذای خوشمزه برای مهمانیتان داشتهباشید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه پیتزا پپرونی با قارچ مرحله به مرحله
از کنار بادمجان راحت نگذرید؛ طرز تهیه دلمه بادمجان
خوشمزههایی که لازم دارید:
- برنج: یک استکان
- لپه: چهار قاشق غذاخوری
- سبزی دلمه: یک کاسه سوپخوری
- پیاز: یک عدد
- گوشت چرخ کرده: یک کاسه سوپخوری معادل ۲۰۰ گرم
- رب گوجه: شش قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل، آبلیمو و روغن: به مقدار کافی
طرز تهیه دلمه بادمجان
- همین اول ماجرا بگوییم که برای آماده کردن دلمه بادمجان باید به سراغ آن بادمجانهای تپلی و بامزه بروید. بادمجانها را بشویید و پوستشان را به شکل راه، راه ببرید.
- برنج و لپه را با کمی نمک و آب بپزید. دقت کنید که زمان پخت لپه بیشتر از برنج است برای همین اگر کوه ظرفهای کثیف آزارتان نمیدهد، در دو ظرف جداگانه هر کدام را بپزید و بعد از پخت آبکش کنید.
- گوشت را با پیاز رنده شده، نمک، فلفل و زردچوبه مزهدار کنید و بعد هم با روغن داغ حسابی تفتش بدهید.
- بعد از سرخ شدن گوشت، سبزی خرد و خشک شده را به همراه لپه و برنج در تابه بریزید تا با هم کمی خوش و بش کنند و سرخ شوند.
- داخل بادمجان را خالی کنید و کمی از مایع دلمه (همان گوشت و دوستان) در آن بریزد.
- با مخلوط کردن رب، آبلیمو، نمک و فلفل و آب، یک سس خوش طعم بسازید. دلمهها را کف قابلمه بچینید و از سس روی آنها بریزید و اجازه بدهید با حرارت ملایم پخته شوند.
فوت کوزهگری: هر پانزده دقیقه در قابلمه را بردارید و با قاشق کمی از سس کف قابلمه را روی بادمجانها بریزید تا بخشهای بالایی هم طعمدار بشوند.
فوت کوزهگری: از رب انار، سرکه یا رب آلوچه هم میتوانید برای طعمدار کردن سس استفاده کنید.
فوت کوزهگری: برای طعم بهتر بادمجانها خوب است که قبل از پخت، کمی در روغن سرخشان کنید.
بعد از حدود یک ساعت، بادمجانها سس را کامل جذب میکنند و تبدیل به چند دلمهی بادمجان خوشمزه میشوند.
مهمانیای با برگ کلم؛ طرز تهیه دلمه کلم
خوشمزههایی که لازم دارید:
- کلم پیچ: یک عدد
- برنج: یک لیوان
- لپه: یک استکان
- گوشت چرخ کرده: یک کاسه بزرگ معادل ۴۰۰ گرم
- سبزی دلمه خرد شده (نعنا، جعفری، ترخون، مرزه، پیازچه، شوید و گشنیز): سه لیوان معادل یک کیلوگرم
- کشمش: یک لیوان
- زرشک: نصف لیوان
- ماست: یک لیوان
- رب انار: سه قاشق غذاخوری
- شیره انگور: سه قاشق غذاخوری
- پیاز: دو عدد بزرگ
- نمک، فلفل، زردچوبه و روغن: به مقدار کافی
- سرکه: یک استکان
- شکر: دو قاشق غذاخوری
- آبغوره: یک استکان
طرز تهیه دلمه کلم
اگر دوست دارید دلمههایتان شبیه دلمه برگ مو باشد اما از خود برگ مو زیاد خوشتان نمیآید؛ خب میتوانید به سرغ یک برگ دیگر مثلا برگ کلم بروید. برای آماده کردن دلمه برگ کلم کافی است
- اول از همه که آن چاقو را کنار بگذراید چون راههای مسالمتآمیزتری هم برای جدا کردن برگ کلم هست. مثلا کلم را کامل در آب جوش بگذارید و بعد از چند دقیقه برگها خودشان با زبان خوش کنده میشوند.
- تا برگهای کلم را جدا کردید. به سراغ برنج و لپه بروید و هر کدام را جداگانه بپزید تا نیم پز بشوند.
فوت کوزهگری: برای تشخیص نیم پز شدن برنج، یکی از برنجها را با دندان امتحان کنید اگر اطراف برنج نرم و مغزش سفت بود، وقتش است که برنج را آبکش کنید چون به این برنج، برنج نیمپز میگویند.
فوت کوزهگری: برای خوش رنگ و لعاب شدن برنجها خوب است که به سراغ زعفران بروید و برنجها را با نوک قاشق زعفران ساییده شده بپزید.
- گوشت را با پیاز، زردچوبه و فلفل طعمدلر کنید و بعد با روغن داغ به حسابش برسید تا سرخ شود.
- برنج و لپهی آبکش شده را به همراه سبزیهای خشک و خرد شده، کشمش و زرشک با گوشتها تفت بدهید.
- حالا این مخلوط سرخ شده باید طعم و مزه پیدا کند. در یک کاسه، ماست، دو قاشق رب انار، شیره انگور، نمک و فلفل را بریزید و بعد مخلوط گوشت و برنج را به آنها اضافه کنید. بعد هم حسابی هم بزنید تا یک دانه برنج بیمزه هم باقی نماند.
- برگ کلمها را مثل یک پتوی راحت پهن کنید و از مایع دلمه وسط هرکدامشان بریزید. بعد هم برگها را مثل یک بقچه جمع کنید.
- دلمهها را کف ظرف بچینید. کمی برگ کلم هم رویشان بگذارید. یک ظرف سنگین هم برای جلوگیری از وا رفتن دلمهها بگذارید. ( یک بشقاب غذاخوری انتخاب خوبی است.)
- سرکه، آبلیمو، رب انار، شیره انگور(شکر) و نمک را با هم مخلوط کرده و یک سس مخصوص سرآشپز و ملس درست کنید. این سس را در قابلمه و روی دلمهها بریزید و به مدت سی تا چهل دقیقه صبر کنید.
دلمه کلم با طعمی ملس و خوشمزه آماده است تا با طعمی جدید حسابی هیجانزدهتان کند.
با انار معجزه کنید؛ طرز تهیه دلمه با چاشنی رب انار
خوشمزههایی که لازم دارید
- گوشت چرخ شده: یک کف دست
- برنج: یک لیوان
- لپه: نصف لیان
- پیاز: یک عدد
- روغن، نمک، زردچوبه و فلفل: به قدار کافی
- سبزی خرد شده: یک استکان
- برگ مو: به مقدار کافی
- رب انار: سه قاشق غذاخوری
- شکر: یک تا دو قاشق غذاخوری
- آب: یک استکان
- کره: دو بند انگشت معادل سی گرم
طرز تهیه دلمه با چاشنی رب انار
از آنجایی که ما در اسنوا دنبال طعم و ترکیبهای جدید هستیم؛ تصمیم گرفتیم این بار از طرز تهیه دلمه با چاشنی رب انار برایتان بگویم. از طرف دیگر چون خیلی از دوستان به دنبال طرز تهیه دلمه برگ انگور تصویری بودند؛ ما در این قسمت یک تصویرسازی تمام عیار با کلمهها برایتان انجام دادیم. آستینها را بالا بزنید و …
- گوشت چرخ کرده را با پیاز، زردچوبه، نمک و فلفل حسابی مخلوط کنید و بعد هم به دستان روغن بسپاریدشان تا سرخ شوند.
- تا گوشتها مشغول سرخ شدن هستند؛ به سراغ لپه و برنج بروید و در دو قابلمهی جداگانه هر کدام را بپزید و بعد از اینکه نیمپز شدند در آبکش بریزید تا کمی خنک شوند.
- گوشت حالا حسابی سرخ شده، سبزیها و برنج و لپه آبکش شده را کنار گوشتها بریزید تا زیاد تنها نباشد. (پنج دقیقه تفت دادن کافی است.)
- برگ موها را بشویید و به مدت پنج دقیقه بخارپزشان کنید. (یا در آب کم و با حرارت بپزید.)
- مخلوط گوشت چرخ کرده و برنج را که حالا حسابی با هم رفیق شدهاند، با کمی نمک و آبلیمو مزهدار کنید. و بعد از این مایع در وسط برگهای مو بریزید و حسابی با کمک برگ مو بقچهپیچشان کنید.
- در یک قابلمه کمی روغن و آب بریزید. دلمهها را کف ظرف بچینید. چندتا برگ دلمه هم روی دلمهها بگذارید و بعد با یک بشقاب حسابی دلمهها را محکم کنید.
- کره را بعد از آب کردن با رب انار، شکر و نمک مخلوط کنید و بعد با سس خوشمزهتان به سراغ دلمههای داخل قابلمه بروید و بارانی از سس را روی سر و روی دلمهها بریزید.
به دلمهها برای پخت روی حرارت ملایم حدود دو ساعت زمان بدهید و بعد با یک سینی دلمهی خوشمزه به استقبال یک عصر بهاری بروید.
سر و کله دلمه از کجا پیدا شد؟
اینطور که بزرگان میگویند دلمه میراث ترکهاست و بعد از ترکیه به سایر کشورهای خاورمیانه صادر شدهاست. کلمهی دلمه به معنای «پرشده» است. حالا اینکه این برگها و فلفل دلمهایها از چه مواد غذایی و با چه طعمی پر میشوند؛ بستگی به هر منطقه و ذائقهی مردم دارد.
دلمه انقدر پیشرفت کرده که این روزها به عنوان یک فینگرفود محبوب (همان پیش غذای آسان خودمان) شناخته میشود و البته در یونان به عنوان غذای اصلی هم مصرف میشود. حالا اینکه یونانیها چطور با یک برگ کوچک و چند تکه گوشت و برنج سیر میشوند؛ دیگر سوالی است که باید از خودشان بپرسید.
حرف آخر اسنوا
دلمه ازآن غذاهاست که یک تنه هزار و یک طعم را در خودش جا دادهاست. ما در اسنوا تلاش کردیم با نشان دان طرز تهیه دلمه برگ مو تبریزی به عنوا اصیلترین نوع دلمه و یا طرز تهیه دلمه فلفل راههای جدیدی برای ورود به دنیای مزههای شگفتانگیز پیش پایتان بگذاریم.
شما هم دوست دارید یکی دو راه جدید به بچههای اسنوا نشان بدهید؟ پس دست به کار شوید و از طرز تهیه دلمه در شهر خودتان برایمان بگویید.