اهمیت دمای آب لباسشویی برای شستشوی لباس های مختلف
اسنوا
در تمام جوامع بشری، لباس از ارزش و اهمیت بسیار زیادی برخوردار است به طوری که بسیاری معتقدند که لباس و وضعیت آن ها معرف افراد می باشند. علاوه بر این لباس ها می توانند اولین تصورات ما از افراد را نیز شکل دهند بنابراین در موقعیت های اجتماعی مختلف وضعیت لباس ها می تواند تاثیر بسیار زیادی بگذارد. البته این موضوع را باید در نظر گرفت که لازم نیست لباس ها الزما همیشه نو و تازه خریده شده باشند. مهم ترین ویژگی که هر لباس باید در هر موقعیتی داشته باشد این است که تمیز و مرتب باشد. پس اینجاست که نقش شستشوی اصولی لباس ها پر رنگ می شود. یکی از مهم ترین عواملی که در شستشوی اصولی و موثر لباس ها اهمیت دارد و با این حال ممکن است چندان مورد توجه نباشد، دمای آب لباسشویی در هنگام شستشوی لباس ها است.
هر لباسی بسته به نوع تار و پود و الیافی که در آن بکار می رود، نیازمند آن است که با دمای خاص و مشخصی شستشو شود. در غیر این صورت دمای آب لباسشویی می تواند به راحتی به الیاف لباس آسیب بزند، شکل و فرم لباس را خراب کند، باعث تغییر رنگ و سایز آن شود و هزاران مشکل دیگر را ایجاد کند. پس یکی از عواملی که طول عمر لباس را کاهش می دهد، دمای آب لباسشویی نامناسب در حین فرایند شستشوی لباس ها است. در این مقاله، مثل همیشه ، با اسنوا همراه شوید تا به نکات مهم دمای آب لباسشویی مناسب برای شستشوی لباس ها بپردازیم.
بررسی اثرات دمای آب لباسشویی بر شستشوی لباس ها
اثراتی که دمای آب در شستشوی لباس ها دارد خیلی خیلی بیشتر از آن چیزی است که فکرش را می کنید. ممکن است با خود فکر کنید که دمای مناسب آب تنها برای شکل و ظاهر و سلامت و حتی میزان تمیزی لباس ها تاثیر دارد؛ با اینکه این موضوع درستی است، اما این تمام ماجرا نیست! شاید باورش سخت باشد اما همین فاکتور ساده و کوچک دمای آب لباسشویی برای شستشوی لباس، می تواند عاملی باشد که منجر به آسیب جبران ناپذیر به محیط زیست شود! اما چگونه؟! اجازه بدهید تا بیشتر برای شما این موضوع را توضیح دهیم و به بررسی اثراتی که دمای آب لباسشویی، این فاکتور به ظاهر نه چندان مهم، می تواند داشته باشد بپردازیم:
رابطه بین دمای آب لباسشویی و سلامت محیط زیست
شاید این موضوع را ندانید ولی، یکی از موارد آلوده کننده و مخرب برای محیط زیست، زباله هایی است که از طریق لباس های کهنه و بلا استفاده تولید می شود. طی تحقیقاتی که در ۱۳ فوریه سال ۲۰۲۳ میلادی اعلام شد، پوشاک و لباس های بلا استفاده، یک پنجم از ۳۰۰ میلیون تن آلودگی پلاستیکی جهان را در سال تشکیل می دهند! این آمار به این دلیل است که در ساخت لباس ها، درصد قابل توجهی پلی استر استفاده می شود. طی یک آمار تکان دهنده، میزان تولید و مصرف پلی استر، که اکنون پرمصرف ترین الیاف مورد استفاده در ساخت لباس در سطح جهان است، و سایر مواد مصنوعی به ۱٫۳ میلیارد بشکه نفت در سال نیاز دارد! حالا شما تصور کنید که با استفاده ی نادرست از لباس و شستشوی نامناسب با دمای آب لباسشویی بالاتر از حد توان لباس، چقدر میزان ضایعات لباس در سرتاسر جهان بالاتر می رود.
پس می توان تصور کرد که در صورتی که اگر لباس ها به دقت و با دمای آب مناسبی شسته شوند و به درستی استفاده شوند، این میزان از ضایعات و آلودگی را می توان خیلی راحت کنترل کرد. حالا زمان آن رسیده که ببینیم چطور می توانیم به بهترین دمای آب لباسشویی، برای شستشوی اصولی و درستی که به بافت لباس آسیب نمی رساند، دست پیدا کنیم؟ با ما همراه باشید.
انتخاب بهترین درجه حرارت آب برای شستشوی لباس ها
انتخاب دمای آب مناسب برای شستشوی لباسها اهمیت زیادی دارد. همانطور که قبلا گفتیم، توجه به شستشوی لباسها، باعث افزایش طول عمرشان، کاهش مصرف انرژی و منابع و در نتیجه کاهش هزینهها میشود. برای داشتن یک شستشوی موفق و اصولی لباسها، به سه عاملی احتیاج داریم که باید به خوبی بکار بروند. این عوامل عبارتند از: نوع و میزان شویندهها، برنامه های شستشوی ماشین لباسشویی و دمای آب لباسشویی؛ اگر این سه عامل متناسب با نوع لباس ها باشند، با بالاترین کیفیت ممکن شسته میشوند.
برای انتخاب دمای مناسب شستشوی هر لباس، باید به این موارد توجه کنید:
- جنس پارچه
- توضیحات روی برچسب لباس
- میزان آلودگی لباس و شدت لکهها
- رنگدهی پارچه و فرم آن
معمولاً برچسب لباس، حاوی اطلاعات مفیدی برای شستشوی پارچه است و برای شستشوی بهتر و درست راهنماییتان میکند. اما به طور کلی، معمولاً برای لباسهای روزانه و رنگی، آب سردتر انتخاب مناسبتری است، ولی اگر لباسها خیلی کثیف باشند، بهتر است از دماهای بالاتر کمک بگیرید. اما حتما حتما قبل از شستشوی لباس ها نگاهی به برچسب لباس ها بیندازید و مطابق به دستور العمل آن، لباس ها را شستشو دهید.
نکات مهمی که برای دمای آب لباسشویی باید بدانید
دمای ۲۰ درجه سانتیگراد
اگر لباسهایتان زیاد کثیف نیستند و بیشتر می خواهید آن ها محض احتیاط و تمیزی بیشتر شستشو دهید، دمای ۲۰ درجه سلنتی گراد بسیار مناسب بوده و می تواند لباس های شما را با یک آبکشی ساده به خوبی تمیز کند. این دما به شدت دمای بسیار مناسبی برای شستشوی لباس ها بوده و می تواند باعث صرفه جویی در مصرف آب شود. کاهش دمای آب لباسشویی از ۴۰ به ۲۰ درجه سانتی گراد منجر به کاهش مصرف برق تا ۶۶ درصد میشود.
راستی از آنجایی که صخبت از صرفه جویی در مصرف برق شد، به شما پیشنهاد می کنیم محتوای ویژگی های لوازم خانگی دوست دار محیط زیست را مطالعه کنید.
دمای ۳۰ درجه سانتیگراد
استفاده از دمای ۳۰ درجه سانتی گراد نسبت به ۲۰ درجه کاربرد بیشتری برای تمیزکاری و نظافت بیشتر دارد. دلیل این امر هم این است که در دمای ۳۰ درجهی سانتیگراد، ماده شوینده بهتر، راحت تر و سریع تر حل می شود. این دما، نسبت به ۲۰ درجه سانتی گراد، لکهگیری و قدرت شستشوی بیشتری دارد. البته در این دما برق مصرفی بیشتر میشود اما نتیجه ی شستشو رضایت بخش و مدت زمان شستشو نیز کم می باشد. آب ۳۰ درجه، بهترین دمای ممکن برای شستشوی روزانهی الیاف نخی و کتان است.
دمای ۴۰ درجه سانتیگراد
دمای آب ۴۰ درجه سانتی گراد، برای الیافهای ضخیم تر و محکم تر بیشتر توصیه میشود. این دما، قدرت بیشتری برای حذف لکهها دارد. دمای ۴۰ درجه برای لباسهایی که آلودگیهای بیشتری دارند و یا بافت آن ها ضخیم تر است، توصیه میشود و به دلیل مصرف انرژی بالاتری که نسبت به دمای ۲۰ و ۳۰ درجه سانتی گراد دارد، برای شستشوی روزانه، گزینه مناسب نیست.
دمای ۵۰ درجه سانتیگراد
این دما قدرت لکه بری بیش تری داشته و برای شستشو و لکهگیری الیافهای نخی، نایلون، ویسکوز و… مناسب است. اگر میخواهید کفش و لحاف و پتوهای سبک را شستشو دهید، این دما، دمای مناسبی برای شستشوی این نوع لوازم به حساب می آید.
دمای ۶۰ درجه سانتیگراد
بهترین دما برای از بین بردن انواع لکه های سرسخت و قدیمی است. برای از بین بردن لکه های روغن و چربی از روی لباس، شما می توانید از برنامه ی شستشویی استفاده کنید که با دمای ۶۰ درجه شستشو دهد این دما مخصوص از بین بردن انواع و اقسام لکههای روغنی و بدقلق است. علاوه بر این، شستشوی انواع پتوها و لحاف های ضخیمی که بافت محکم و مقاومی دارند نیز، در این دما بهتر تمیز میشوند. البته این دما باعث مصرف انرژی بیشتری می شود.
دمای ۷۰ درجه سانتیگراد و بالاتر از آن
این درجه حرارت تنها و تنها برای شستشوی پارچه هایی است که بافت بسیار محکم و مقاومی دارند و درجه حرارت و تنها برای مواقع اضطراری توصیه میشود. بهتر است برای شستشوی سایر لباس ها از این دما استفاده نکنید چون میتواند به لباس آسیب بزند و ظاهرش را بههم بریزد.
برای لباسهای مختلف چه دمایی مناسب است؟
لباسهای جین
تمام لباس هایی که از جنس جین هستند نباید با دمای آب بالایی شسته شوند چون هم رنگشان از بین می رود و هم ظاهر و جنس پارچه را خراب می کنند. البته این به معنا نیست که الزاما باید این لباس ها را با آب خنک شستشو داد. شما می توانید لباس ها و انواع پارچه های جین را با دمای آب حداکثر ۴۰ درجه سانتی گراد به بهترین شکل شستشو دهید.
لباسهای نخی
پارچههای نخی نسبت به پارچه های جین، مقاومت بیشتری دارند و تا دمای ۶۰ درجه سانتیگراد را می توانند تحمل کنند. انواع رو تختی ها، ملحفهها، روبالشیها و سایر پارچههای نخی، در دمای ۶۰ درجه به خوبی تمیز میشوند. پارچههای نخی شامل الیافی مثل پنبه، کتان، کنف و… هستند.
لباسهای رنگی
لباس هایی که رنگی هستند باید با احتیاط زیادی تمیز شوند چون امکان تغییر رنگ در این نوع لباس ها زیاد است. مناسب ترین دمای آب برای شستشوی لباس های رنگی، ۳۰ درجه ی سانتی گراد می باشد. چون در این دما لباس ها هم به خوبی تمیز می شوند و هم رنگ پس نمی دهند.
لباس کودک
برای شستشوی لباس های کودکان دمای آب لباسشویی بسیار مهم است. پوست کودکان حساستر و لطیفتر از پوست بزرگسالان است و به همین دلیل باید جنس لباس کودک باید مخصوص باشد. از طرفی پارچهی لباس کودک هم حساس است و در دمای نامناسب آسیب میبیند. بهترین دما برای شستشوی لباس کودک، دمای ۳۰ تا ۴۰ درجهی سانتیگراد است.
لباسهای زیر
از آن جایی که این لباس ها مستقیما با پوست بدن ارتباط دارند، باید خوب تمیز و پاکیزه باشند. به همین دلیل برای حداکثر نظافت و تمیزی لباس های زیر و ضدعفونی کردن آن ها، دمای آب توصیه شده برای لباس های زیر، ۵۰ تا ۶۰ درجهی سانتی گراد است.
پارچههای سفید
لباس ها و انواع پارچه های سفید بهتر است به صورت جداگانه ای و بدون حضور سایر لباس ها شسته شوند تا رنگشان تغییر نکند. بهترین دما برای شستشوی پارچههای سفید، دمای ۶۰ درجه سانتیگراد است.
اثرات دمای آب لباسشویی چیست؟
اگر بخواهیم به صورت کلی درجه حرارت و دمای آب ماشین لباسشویی را در سه دسته تقسیم بندی کنیم، دمای آب ماشین لباسشویی در سه دسته بندی آب داغ، آب گرم و آب با دمای سرد قرار می گیرد. حالا به صورت کلی، به تاثیرات هر دسته می پردازیم:
آب داغ (دمای بالای ۵۰ درجه سانتیگراد)
- حذف بهتر لکههای روغنی و قوی، چربیها و قارچها.
- ضدعفونی باکتریها و آلودگیها
- شستشوی بهتر مواد شوینده از روی الیاف پارچه
- خطر آسیب به پارچه، کاهش رنگ و از بین رفتن حالت لباس
آب گرم (دمای بین ۳۰ تا ۵۰ درجه سانتیگراد)
- حذف لکهها
- ضدعفونی خوب
- مناسب برای شستشوی هفتگی لباسها
- خطر آسیب به پارچههای ظریف
- مشکل تمیز نکردن لکههای قوی
دمای آب سرد (دمای ۱۵ تا ۲۶ درجه سانتیگراد)
- شستشوی موفق لباسهای روزانه
- صرفه جویی در مصرف انرژی و هزینهها
- مناسب برای لباسهای تیره و پارچههای حساس
- حفظ حالت لباس
- جلوگیری از رنگدهی
- مناسب برای آلودگیهای سطحی
- خطر تمیز نشدن کامل لکهها
حرف آخر اسنوا
همانطور که بررسی شد دمای آب لباسشویی تاثیرات بسیار زیادی در میزان تمیزی و همینطور میزان سلامت و عمر بافت پارچه ها دارد. هر دمایی برای مقصود خاصی باید استفاده شود تا اثربخش باشد و از آسیب به بافت پارچه جلوگیری کند. شما باید همیشه در نظر داشته باشید که لباسی که میخواهید آن را بشویید، چه بافتی دارد، با چه درجه حرارتی و با چه نوع شویندهای باید تمیز شود. تنها در این صورت است که شما می توانید به بهترین شکل ممکن لباس های خود را شستشو دهید.
تنظیم دمای آب لباسشویی،باعث میشود لباسها عمر مفید بیشتری داشته باشند و برای مدت زمان طولانی تری خوش فرم و خوشحالت بمانند.