دو روش عالی و ساده برای پخت انواع شامی خیلی خوشمزه
اسنوا
گفتن ندارد که شامی کباب یکی از غذاهای محبوب ما ایرانیهاست. خوراکی ساده و خوشطعمی که میتواند در کنار نان، شام دلپذیری باشد یا همراه برنج سفرهی ناهارمان را رنگین کند. راستش را بخواهید ما هم در اسنوا شیفتهی سادگی و جذابیت این خوراک خوشمزه شدهایم! برای همین تصمیم گرفتیم دستور پخت چند نوع شامی خیلی خوشمزه و متفاوت را برایتان رو کنیم و از شامی ترش مازندران و تورشه شامی گیلان گرفته تا شامی ترش لرستانی را سر سفرههایتان بیاوریم!
پس اگر نمیخواهید یک طعم متفاوت و دلچسب را از دست بدهید، با ما همراه باشید تا طرز تهیه خورشت شامی ترش را مرحله به مرحله به شما نشان بدهیم!
روش تهیه ترش شامی گیلان و تفاوت آن با ترش شامی رودباری و مازندرانی
همه میدانیم که گیلان معدن غذاهای خوشمزه و خوشعطر است و یکی از این غذاها تورشه شامی گیلان است که علاوهبر طعم دلچسبش، عطر بینظیری هم دارد. عطری دلپذیر که زیر سر سبزیهای محلی و خوشبوی گیلانی است!
خوشمزههایی که برای تهیه شامی گیلان لازم دارید:
- ربع کیلو گوشت چرخ کرده
- · 1 عدد پیاز بزرگ
- · 1 قاشق غذاخوری آرد نخودچی
- · 1 قاشق غذاخوری چوچاق خشک
- · 1 قاشق غذاخوری خالواش خشک
- · 2 عدد گوجه فرنگی
- · 2 قاشق غذاخوری رب
- آبغوره یا آب نارنج به مقدار دلخواه
- نمک، فلفل، زردچوبه به مقدار لازم
نکته۱) این مواد برای ۳ یا ۴ نفر است.
نکته۲) اگر میخواهید ترش شامی رودباری درست کنید، فقط باید به جای چاچوق و خالواش، از ریحان، پلنگ مشک، گلپر و نعنا استفاده کنید.
نکته۳) اگر هیچ کدام از سبزیهای محلی را ندارید میتوانید از نعنا و جعفری استفاده کنید، حتی ترخون هم به تنهایی عطر فوقالعادهای به شامیها میدهد.
نکته۴) در بعضی از دستورهای پخت شامی گیلان ، برای وا نرفتن شامیها به جای آرد نخودچی از تخممرغ یا سیبزمینی رندهشده استفاده میکنند.
نکته ۵) شامی ترش مازندران هم با همین مواد تهیه میشود. البته بعضیها لپهی پخته را هم به این مواد اضافه میکنند یا ممکن است مرغ را جایگزین گوشت کنند.
طرز تهیه خورشت شامی ترش مرحله به مرحله
- پیاز را رنده کنید و آب اضافیاش را بگیرید تا شامی موقع سرخ شدن، وا نرود.
- گوشت چرخکرده را بههمراه آرد نخودچی، نمک، فلفل، زردچوبه و سبزیهای معطر به پیاز اضافه کنید و خوب وزر بدهید. (اگر تخم مرغ یا سیبزمینی رندهشده هم داشتید میتوانید آن را پیش از ورز دادن به مواد اضافه کنید).
فوت کوزهگری: خوب است بعد از ورز دادن و یکدست شدن مواد، روی ظرف را بپوشانید و بگذارید ۲۰ دقیقه تا یک ساعت در یخچال استراحت کند.
- یک تابه روی اجاق بگذارید، کمی روغن در آن بریزید و صبر کنید تا با حرارت ملایم داغ شود.
- از مایهی شامی یک گلوله به اندازهی یک گردو بردارید و آن را کف دستتان صاف کنید (حواستان باشد که نه خیلی نازک و نه خیلی ضخیم شود) سپس آن را در روغن بیاندازید.
- شامیهای سرخ شده را بردارید و گوجههای رندهشده را توی همان تابه سرخ کنید.
- رب گوجه، نمک، فلفل و زردچوبه را به گوجههای نرمشده اضافه کنید و تفت بدهید.
فوت کوزهگری: اگر کمی از سبزیهای معطر هم به این مخلوط اضافه کنید، عطر خورشتتان معرکه میشود!
- با سرخ شدن گوجهها و رب، آب را توی تابه بریزید و صبر کنید تا به جوش بیاید.
- بعد از اینکه سس شروع کرد به قُل زدن، حرارت شعله را کم کنید و شامیها را در سس غوطهور کنید.
- بسته به اینکه چقدر به طعم ترش علاقه دارید، به سس آبغوره یا آب نارنج اضافه کنید.
- مغزپخت شدن شامیها و غلیظ شدن سس به شما میگوید: « تورشه شامی گیلان شما آماده است!».
شامی ترش لرستانی ، یک شامی خیلی خوشمزه و متفاوت
اگر بهدنبال دستور طرز تهیه شامی ترش با رب انار هستید، ما اسنواییها به شما «شامی کوو» را پیشنهاد میدهیم! شامی کوو اسم محلی شامی ترش لرستانی است. یک شامی ترش سنتی که تنها تفاوتش با ترش شامی رودباری و گیلانی، استفاده از رب انار و گردو است.
خوشمزههایی که برای تهیه شامی ترش لرستانی لازم دارید:
- ربع کیلو گوشت چرخکرده
- · 2 عدد پیاز
- · 4 عدد سیبزمینی متوسط
- · 1 یا ۲ عدد تخممرغ
- · 1 قاشق غذاخوری آرد سفید یا آرد نخودچی یا آرد سبوسدار
- · 2 قاشق غذاخوری رب انار
- ربع کیلو پودر مغز گردو
- · 2 قاشق غذاخوری سبزیجات معطر مثل ترخون، جعفری، مرزه
طرز تهیه شامی ترش لرستانی مرحله به مرحله
- یکی از پیازها را به همراه سیب زمینی رنده کنید و آب اضافیشان را بگیرید.
- گوشت چرخکرده، سبزیهای معطر، یک قاشق آرد، یک قاشق پودر گردو، تخم مرغ، نمک و ادویهها را به پیاز و سیبزمینی رندهشده اضافه کنید و خوب ورز بدهید.
- نیم ساعت تا یک ساعت آن را در یخچال بگذارید تا استراحت کند و مواد خوب به خورد هم بروند (اگر عجله دارید میتوانید از این مرحله صرفنظر کنید).
- توی یک تابه روغن بریزید، روی شعله ملایم بگذارید تا روغن داغ شود.
- مقداری از مواد شامی را بردارید، کف دستتان پهن کنید و توی روغن داغ بیاندازید.
- شامیهای سرخشده را بردارید، یک پیاز را بهصورت خلالی خرد کنید و توی همان تابه تفت دهید تا طلایی و سبک شود.
- بقیهی پودر گردو را به همراه یک قاشق آرد توی تابه بریزید و با پیازها تفت دهید.
- بعد از اینکه رنگ آرد تغییر کرد، رب انار به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- یک لیوان آب را به مواد اضافه و حرارت شعله را زیاد کنید.
- با به جوش آمدن آب و کمحجم شدن سس، شامیهای سرخشده را در آن بیاندازید.
- شعله را کم کنید و اجازه دهید تا شامیها با حرارت ملایم در سس داغ، حسابی مغزپخت شوند.
- نیمساعت بعد شامی ترش سنتی شما آمادهی سِرو است!
نکته: اگر نمیخواهید سستان خیلی ترش شود و طعم ملس را بیشتر میپسندید، با اضافه کردن کمی شکر میتوانید به طعم دلخواهتان برسید!
سروکلهی شامی خیلی خوشمزه از کجا پیدا شد؟
دربارهی تاریخچه شامی ترش حرف و حدیث بسیار است اما گفته میشود که تولد اولین شامی به زمان سلطنت قوم مغول در هندوستان برمیگردد. داستان هم از این قرار است که یکی از پادشاهان مغول دندان گوشتخوردن نداشته، برای همین هم یکی از آشپزهای خوشذوق و خلاق دربار با له کردن گوشت، یک شامی خیلی خوشمزه ، نرم و باب دندان پادشاه تهیه میکند!
درست از همان روز شامی کباب پا به دنیای غذاها گذاشت و خیلی زود محبوب دلها شد! تا جاییکه در هند به عنوان یک خوراک مورد احترام شناخته میشود و در مراسم مذهبی مختلف تهیه شامی کباب را فراموش نمیکنند!
در ایران خودمان هم بسته به ذائقهی هر قومیتی انواع و اقسام شامی کبابها ظهور کردهاند که شامی ترش مازندران ، تورشه شامی گیلان و شامی ترش لرستانی فقط چند نمونه از این تنوع پرشمار است!
حرف آخر اسنوا
اغلب ما دستکم یک خاطرهی خوشمزه از طعم یک شامی کباب در حافظهی چشاییمان داریم و حالا با استفاده از رسپیهایی که در این مقاله اسنوا برایتان آوردهایم، میتوانید طعمی جدید از یک خوراک آشنا و خاطرهانگیز را تجربه کنید.
اگر شما هم در شهرتان طرز تهیه خاصی برای طبخ شامی سراغ دارید، برایمان در کامنت بنویسید تا ما و دیگران هم با سبک و ذائقهی مردم شهر و دیارتان بیشتر آشنا شویم و طعم جدیدی را تجربه کنیم!