عصر یخبندان؛ تمام فوت و فنهای فریز کردن مواد غذایی
اسنوا
فریز کردن مواد غذایی ما را یاد عصر یخبندان انداخت! دورهای که خیلی از زمینشناسها معتقد هستند زمین در حد یک فریزر هزاران فوتی سرد شد و همهی موجودات از صفحهی روزگار محو شدند. البته در این مقالهی اسنوا قرار نیست راجع به عصر یخبندان صحبت کنیم؛ بلکه میخواهیم به یک عصر یخبندان کوچک که همین حالا کنج آشپزخانهتان در جریان است؛ اشاره کنیم.
بله! همین حالا که شما دارید این جملات را میخوانید و شاید حواستان به آن انیمیشن جذاب عصر یخبندان پرت شدهباشد؛ مواد غذایی در حال گذراندن عصر یخبندان در فریزر خانهتان هستند. اما با طبقهبندی مواد غذایی در فریزر آشنا هستید؟ میدانید در لیست مواد غذایی فریزری اسم چه غذاهایی به چشم میخورد؟
در این مقالهی اسنوا خیلی مفصل به سراغ روش صحیح فریز کردن مواد غذایی رفتیم و از نحوه فریز کردن مواد غذایی گفتیم. اگر روش صحیح منجمد کردن مواد غذایی دغدغهی شما هم است؛ تا پایان همراه تیم اسنوا باشید.
توصیههایی برای فریز کردن مواد غذایی؛ چند قدم تا تازهگی
- هر چه تازهتر، بهتر: مثال «ماهی را هر وقت از آب بگیری تازهست!» اصلا راجع به میوهها وسبزیها کاربرد ندارد. این عزیزان خوشمزه به محض اینکه از شاخهی درخت چیده یا از دل خاک بیرون کشیده میشوند، با یک روند آهسته شروع به فاسد شدن میکنند. بنابراین نکتهی طلایی روش صحیح فریز کردن مواد غذایی این است که مواد غذایی را تا زمانیکه تازه هستند و آنزیمهای سرحالی دارند؛ فریزر کنید تا در همان حالت خوش طعم اولیه باقیبمانند.
- ورود غذای گرم، ممنوع: مواد غذایی گرم را به هیچ عنوان در فریزر نگذارید چون دمای بالایشان باعث میشود که سایر غذاهای یخزده از خواب زمستانی بیدار شوند و یخ دورشان کمی آب بشود. این باز شدن یخ و دوباره یخزدن باعث میشود طعم مواد غذایی تغییر کند، که خب اتفاق چنان جالبی نیست.
- بستهبندی بهتر، عمر بیشتر: فریزر که میدانید حسابی سرد است. برای همین مواد غذایی در اثر تماس مستقیم با آن حجم از سرما دچار سرمازدگی یا اصطلاحا سوختگی انجماد میشوند.(خودمان میدانیم ترکیب عجیبی است!)
بیشتر بخوانید: وقتی یخچال گرمه فریزر سرد مشکل از کجاست؟
بنابراین خوب است که مواد غذایی را در ظروف دربسته مخصوص فریزر، انواع زیپکیفها و پلاستیکها و فویل قرار بدهید. مرباها و ترشیها را هم با شعار «عمرتان طولانی باد!» در ظروف شیشهای ویژه فریز کنید.
- انجماد سریعتر، کیفیت بهتر: همین اول ماجرا خوب است که حواستان به دمای فریزر باشد و دمایش را طوری تنظیم کنید تا مواد غذایی در سریعترین زمان ممکن فریز شوند. (حدود ۱۸ درجهی سانتیگراد)
در کنار این موضوع فریزرتان را با هجوم ناگهانی مواد غذاییای که به انجماد سریع نیاز دارند، غافلگیر نکنید. چون فریزر طفلکی نمیتواند همزمان از پس فریز کردن مواد غذایی در حجم زیاد بربیایید و در نتیجه زمان انجماد مواد غذایی بیشتر شده و در نهایت کیفیتیشان پایین میآید.
بنابراین اگر صف مواد غذاییتان از صف انتظار مطب یک پزشک هم طولانیتر است؛ بهتر است آنها را به نوبت و به تدریج در فریزر بگذارید.
از طرف دیگر باز و بسته کردن دائم در یخچال باعث کاهش سرما میشود، بنابراین خوب است که مواد غذایی را با فاصلهی دوزادهساعته در فریزر قرار بدهید. این زمان کمک میکند تا مواد غذایی قبلی کاملا یخ بزنند. و با ورود مواد غذایی جدید یخشان به سرعت آب نشود.
بیشتر بخوانید: تمام چیزهایی که باید دربارهی علت سرمای زیاد یخچال بدانید
پنج اشتباه رایج هنگام فریز کردن مواد غذایی
نکتههای بندانگشتی برای فریز کردن مواد غذایی:
- قبل از قرار دادن ظرف حاوی مادهی غذایی در فریزر هوای اضافهی ظرف را خالی کنید تا مولکولهای اکسیژن هوس تولید کپک به سرشان نزند.
- مواد غذایی را بیشتر از یکبار منجمد نکنید.
- بستههای نایلونی را قبل از گذاشتن داخل فریزر خوب خشک کنید، تا به هم نچسبند.
- مواد غذایی منجمد را به آرامی و طبق روشهای صحیح یخزدایی کنید.
بیشتر بخوانید: کدام موادغذایی را نباید در یخچال نگهداری کرد؟
روش صحیح یخزدایی مواد منجمد
روش صحیح فریز کردن مواد غذایی؛ یخ زدههای خوشمزه

- فریز کردن میوهها: میوههای آبدار معمولا در فریزر زیاد دوام نمیآورند. در مقابل میوههایی مثل انواع گیلاس، توتفرنگی،تمشک، موز، فلفل، گوجهفرنگی، لوبیا و ذرت به مدت ۱۲ ماه در فریزر میمانند.با این اوصاف اگر یک میوهی تازه میخواهید بهتر است که بعد از شستن میوهها، آنها را به شکل قطعه قطعه به دل فریزر بسپارید.در ضمن اگر هستهی میوهها را جدا یا آنها را به شکل خشکشده فریز کنید، عمر طولانیتری بهشان هدیه میدهید.
- فریز کردن سبزیجات: بیشتر ما سبزیها را به شکل سرخ شده فریز میکنیم. اما میتوانید بعضی از سبزیها یا صیفیجاتی مثل بادمجان را به مدت چند دقیقه بجوشانید و بعد آنها را منجمد کنید. انواع سبزی کوکو، آش و …. را هم هرقدر زودتر فریز کنید؛ تازگی و طراوت بیشتری خواهند داشت.
- فریز کردن لبنیات و تخم مرغ: بسیاری از متخصصها معتقد هستند که تخممرغ را اصلا نباید فریز کرد چون کیفیتش را از دست میدهد. با اینحال اگر فکر میکنید لازم است که تخممرغها را فریز کنید؛ باید آنها را بشکنید و بعد تخممرغ بدون پوست را در ظرف ویژه در فریزر بگذارید. از فریز کردن تخممرغ که بگذریم. نوبت به لبنیاتی مثل شیر و پنیر میرسد. از ما میشنوید؛ بهتر است اصلا به فکر کردن فریز کردن شیر نباشید چون معلوم نیست این شیر خوشمزه بعد از طی کردن مراحل انجاد و ذوب چه سر و شکلی پیدا کند. پنیرها را هم بهتر است که به شکل تکهتکه فریز کنید تا کیفیت بهتری داشتهباشند.
- فریز کردن انواع خورشت ها و غذاها: تقریبا بیشتر غذاهای پخته شده را میتوان فریز کرد. اما بهتر است از فریز کردن مواد غذاییای که در آنها از سفیدهی تخممرغ، سیبزمینی، ماکارانی استفاده شدهاست و همچنین فریز کردن برنج، سسها و سالاد خودداری کنید. روش صحیح منجمد کردن غذاهای پخته این است که آنها را سرد کنید و روغن اضافه رویشان را بردارید تا امکان فاسد شدنشان کمتر بشود. استفاده از درپوش آلومنیومی هم برای فریز کردن غذا های پخته و خورشت ها انتخاب خوبی است که به طول عمر این مواد در فریزر کمک میکند.
بیشتر بخوانید: یخچال گالری اسنوا تجلی نظم در کنار تکنولوژی روز دنیا
۵+۱ روش فریز کردن مواد غذایی؛ ترفندهایی برای داشتن یک فریزر مرتب
- روش درست چیدن مواد غذایی در فریزر: شما دوست دارید لباس مورد علاقهتان در انتهاترین نقطهی کمد لباسها باشد؟ معلوم است که نه! در روش صحیح فریز کردن مواد غذایی هم باید حواستان به میزان کاربرد غذاها، نوع مادهی غذایی و … باشد و هر کدام را در قفسهی ویژهی خودش قرار بدهید.
- نحوه بستهبندی مواد غذایی موجود در فریزر: مواد غذایی وقتی یخ میزنند حجیمتر میشوند و جای بیشتری اشغال میکنند. بنابراین خوب است که بستههای حاوی مواد غذایی تراکم کمتری داشتهباشند. یادتان نرود که تاریخ ورود مواد غذایی را هم مثل یک نشان مهم با برچسب روی پیشانیاش بچسبانید. تا قبل از رسیدن به تاریخ انقضا بتوانید مادهی غذایی را مصرف کنید.
- لیست محتویات داخل فریزر: این موقعیت را تجسم کنید: به امید فیلههای مرغ موجود در فریزر به خودتان وعدهی یک شام خوشمزه را میدهید اما به محض باز کردن در فریزر خبری از فیلهها نیست که نیست!
اینطور وقتها با خودتان میگویید کاش یک لیست مواد غذایی فریزری داشتید تا میتوانستید مثل یک حسابدار حرفهای حساب تکتک بستههای موجود در فریزر را داشتهباشید. خب هیچقت دیر نیست! همین حالا دست به کار بشوید ویک لیست پر و پیمان آماده کنید.

زمان نگهداری و روش صحیح منجمد کردن مواد غذایی؛ ساعت شنی
منجمد کردن لبنیات
۱- خامه به تنهایی در فریزر نمیماند برای همین هم بهتر است آن را با شکر مخلوط کنید. به این ترتیب میتوانید از خامه به مدت ۳ ماه در فریزر پذیرایی کنید.
۲- کره هم با پوشش ورق آلومینیومی یا کیسههای پلیاتیلن به مدت چهار تا شش ماه در فریزر سالم میماند.
۳- بستنی در ظرف مخصوص در بسته یا کیسهی پلی اتیلن(بستنیهای باز منظورمان است) حدود دو تا سه ماه میتوانند مهمان فریزر باشند.
۴- پنیر هم میتواند در ظرف یا پلاستیک هواگیری شده بین ۶ تا دوازده ماه هوای سرد فریزر را تحمل کند.
منجمد کردن گوشت و مرغ
۱- گوشت گاو و گوسفند را میتوانید به مدت ۱۰تا ۱۲ه ماه در فریزر نگهداری کنید. به شرط اینکه آنها را درون پلاستیکهای مهر و موم شده و خالی از هوا قرار بدهید.
۲- فیله و راستهی گوسفند هم حدود ۸ تا ۱۰ ماه میتوانند در فریزر برای خودشان تازه و خوشطعم بمانند.
۳- گوشت چرخ کرده عمر کمی دارد و بهتر است در فاصلهی۱تا ۲ماه بعد از فریز شدن مصرف بشود.
۴- دل، قلوه، زبان، سیرابی،پاچه و مغز هم در صورت نگهداری در ظروف دربسته حدود۳ تا ۴ ماه میتوانند سرمای فریزر را تحمل کنند و مولوکولهایشان تغییر خاصی نکند.
۵- مرغها بعد از تمیز شدن و بستهبندی تا۱۲ ماه در فریزر میمانند و همان طعم خوش اولیه را حفظ میکنند.
۶- سوسیس کالباس به مدت ۳ تا ۴ ماه فقط میتوانند هوای فریزر را تحمل کنند و بعد از آن صبرشان تمام میشود و فاسد میشوند.
منجمد کردن ماهی
بهتر است ماهیها را تکه کنید. برای اینکه تکههای مختلف ماهی به هم نچسبند هم میتوانید از ورقهای آلومینیومی کمک بگیرید و آنها را بین تکههای مختلف قرار بدهید با این روش مدت نگهداری ماهی در فریزر طبق جدول زیر است:
۱- ماهی آزاد ۲ تا۳ ماه میتواند تازگیاش را در فریزر حفظ کند.
۲- ماهی کم چرب هم به شرط کمک گرفتن از روش صحیح فریز مواد غذایی حدود ۴ تا۶ ماه میتواند در فریزر باشد.
۳- از فیله ماهی هم حدود یکسال میتوانید در فریزر پذیرایی کنید.
منجمد کردن مواد غذایی گیاهی
۱- اسفناج و بادمجان در صورت پیروی از روش صحیح منجمد کردن مواد غذایی میتوانند حدد ۹ تا ۱۲ ماه درفریزر بمانند.
۲- سبزیجات هم اگر به شکل تازه فریز بشوند حدود ۹ ماه تازگیشان را حفظ میکنند.
۳- هویج، لوبیا سبز،قارچ(سرخ شده) هم میتوانند تا ۱۲ ماه مهمان فریزرتان باشند.
بیشتر بخوانید: کدام موادغذایی را نباید در یخچال نگهداری کرد؟
حرف آخر اسنوا
فریز کردن مواد غذایی از آن دسته کارهایی است که از گذشته با ما همراهبودهاست. عواملی مثل نبود گلخانهها و در دسترس نبودن همیشگی بعضی از مواد غذایی هم باعث میشد تا مادربزرگها اول تابستان شروع به فریز کردن و منجمد کردن مواد غذایی مختلف بشوند.
این روزها اما ما شاید به خاطر کمبود وقت بیشتر به دنبال روش صحیح فریز کردن مواد غذایی در مقدار کمتر هستیم. چرا که کیفیت برایمان مهمتر است.
در این مقالهی اسنوا سعی کردیم با پیشنهاد راهکارهای مختلف و نشان دادن راه و روش صحیح منجمد کردن مواد غذایی به شما در فریزر کردن غذاهای مختلف کمک کنیم تا بتوانید غذاهای با کیفیت و خوش طعمی را مهمان سفرهتان کنید.
مثلا یک آلبالوی خوشمزه در وسط زمستان!