روشها و مزایای بخارپز کردن انواع مواد غذایی
اسنوا
ویتامینها و مواد مغذی موجود در مواد غذایی آرام و قرار ندارند و بههر بهانهای راهی برای خروج از غذاها پیدا میکنند. ازطرفی بدن ما برای سالم ماندن و زندگی کردن به انواع ویتامینها و مواد مغذی نیاز دارد. بنابراین ما باید غذاها را بهروشی آماده کنیم که ویتامینها کمترین شانس برای خروج را داشته باشند.
روشهایی مثل سرخ کردن دشمنی دیرینهای با بدن ما دارند و کاملا دست و دلبازانه راه را برای خروج مواد مغذی آماده میکنند. اما روشهایی مثل بخارپز کردن باوسواس هرچه تمامتر جلوی خروج ویتامینها را میگیرند.
در این مقاله میخواهیم درمورد تهیه غذا با دستگاه بخارپز، مزایای بخارپز کردن انواع مواد غذایی و… توضیح دهیم. اگر میخواهید با سالمترین نوع پخت غذاها آشنا شوید تا آخر مقاله همراهمان باشید.
بین بخارپز کردن یا آبپز کردن کدام را انتخاب کنیم؟
روشهای متعددی برای پخت مواد غذایی وجود دارند؛ از سرخ یا کباب کردن گرفته تا بخارپز و آبپز کردن. ولی از میان این روشها، بخارپز کردن و آبپز کردن از بقیه بهتر هستند.
اگر مواد غذایی در دمایی بالای ۱۵۰ درجه پخته شوند ترکیب شیمیاییشان تغییر میکند و ترکیبهایی بهنام NFCs تولید میشوند. این ترکیبها به افزایش تولید اسیدهای چرب ترانس کمک میکنند و بهمرور زمان سروکلهی انواع بیماریهای قلبی و عروقی پیدا میشود.
بخارپز و آبپز کردن مواد غذایی تنها روشهایی هستند که مواد غذایی را در دمای ۱۰۰ تا ۱۳۰ درجه آماده میکنند و همین باعث میشود جزو روشهای پخت مطمئن و سالم باشند.
اما اگر بخواهیم بین آبپز کردن و بخارپز کردن یکی را انتخاب کنیم قطعا اولویت با روش بخارپز خواهد بود. درست است که غذاهایی که آبپز میشوند دمای خیلی بالایی ندارند ولی زمان پختشان زیاد است و ازطرفی آب موجود در این غذاها باعث ازبین رفتن ویتامینهای محلول در آب مثل C و B1 میشود.
هنگام آبپز کردن مواد غذایی سعی کنید آب کمتری در ظرف بریزید و مقداری سبزیجات هم به محتویات داخل قابلمه اضافه کنید؛ در اینصورت مواد مغذی و ویتامینهای داخل غذا بهتر حفظ میشوند.
بهعلاوه بهتر است هنگام آبپز کردن مواد غذایی را خیلی له و خرد نکنید و در قابلمه را هم باز نگذارید؛ چون سطح تماس زیاد با هوا هم سبب ازبین رفتن خواصشان میشود.
چطور غذاها را به روش بخارپز آماده کنیم؟
همانطور که دیدید آبپز کردن روش خوبی برای پخت مواد غذایی است ولی مدت زمان زیاد پخت و حل شدن ویتامینها و مواد مغذی در آب باعث میشوند که عنوان بهترین روش پخت را ازدست بدهد.
اما بخارپز کردن، معایب روش آبپز را ندارد و میتواند بهعنوان سالمترین و بهترین روش پخت مواد غذایی استفاده شود.
ولی چطور میتوان غذاها را بهروش بخارپز آماده کرد؟ برای اینکه بهترین و خوشمزهترین غذاها را به روش بخارپز داشته باشید بهتر است مراحل زیر را طی کنید:
- مواد غذایی بهخصوص موادی مثل گوشت، مرغ و ماهی اگر بهطور ساده بخارپز شوند طعم چندان خوشایندی ندارند و ممکن است بوی زهم بدهند. برای ازبین بردن بوی زهم مواد گوشتی بهتر است چند ساعت قبل از بخارپز کردن، طعمدارشان کنید.
- برای طعمدار کردن مرغ و گوشت میتوانید از آویشن، رزماری، جعفری، ریحان، سس سویا، کنجد، انواع فلفل و… استفاده کنید. برای خوشمزهتر شدن غذایتان میتوانید از دستور تهیه غذاهای مختلف به روش بخارپز کمک بگیرید.
- برای طعمدار کردن سبزیجات و ماهی استفاده از سرکه بالزامیک، روغن زیتون، آبلیمو، نارنج، سیر، تکههای لیموترش و… توصیه میشود.
- همانطور که گفتیم بهتر است مواد غذایی را چند ساعت قبل از بخارپز کردن، طعمدار کنید. حالا نوبت به بخارپز کردن میرسد. برای بخارپز کردن از دو روش میتوانید استفاده کنید:
- از دستگاه بخارپز برقی استفاده کنید. استفاده از این دستگاه فوقالعاده راحت و بیدردسر است و در زمانی کم، غذایی سالم دراختیارتان قرار میدهد.
کافی است مخزن آب دستگاه را باتوجه به مقدار مواد غذایی و مدت زمان پخت، با آب پر کنید. اگر میخواهید از مقدار دقیق آب باخبر شوید باید دفترچه راهنمای دستگاهتان را بهطور کامل مطالعه کنید.
مواد غذایی را از هم جدا کنید و هر کدام را در طبقههای جداگانه قرار دهید. هنگام بخارپز کردن ماهی و گوشت همراه سبزیجات بهتر است سبزیجات در طبقهی اول قرار بگیرند و سپس ماهی یا گوشت را در طبقهی بالاتر بگذارید.
برای بخارپز کردن مرغ بههمراه سبزیجات برعکس عمل کنید؛ مرغ را در طبقهی اول قرار دهید و سبزیجات را بالاتر بگذارید.
- اگر بخارپز برقی ندارید، ناامید نشوید و قید بخارپز کردن را نزنید و در اولین فرصت یک آبکش سادهی بخارپز تهیه کنید. کافی است داخل یک قابلمهی مناسب تا نیمه آب بریزید و آبکش را روی قابلمه قرار دهید. مواد غذایی را داخل آبکش بگذارید و در را ببندید تا با شعلهی ملایم بخارپز شوند.
شاید از خودتان بپرسید بخارپز کردن مواد غذایی چقدر مهم است و واقعا ارزشش را دارد که برایش وقت بگذاریم و بخارپز کردن را به جزئی از سبک پختوپزمان تبدیل کنیم؟ بهتان توصیه میکنیم ادامهی مقاله را ازدست ندهید.
بخارپز کردن گوشت چه فایدهای دارد؟
- چربی گوشت با شدت هرچه تمامتر به گوشت چسبیده است و به همین راحتیها جدا نمیشود. روش بخارپز کردن اما این کار را به بهترین شکل برایتان انجام میدهد.
جدا شدن چربی باعث میشود کالری گوشت کمتر شود و میزان کلسترولش هم پایینتر بیاید.
- برای بخارپز کردن گوشت نیازی به استفاده از روغن نیست و همین باعث میشود غذای سالمتری میل کنید.
- در روش بخارپز کردن گوشت تماس بین گوشت و آب خیلی کم است و همین موضوع کمک میکند گوشت ویتامین و مواد مغذی محلول در آب کمتری ازدست بدهد.
- وقتی که گوشت را به روش بخارپز تهیه میکنید، بافت، شکل، رنگ، مواد مغذی و طعمش بهتر حفظ میشود.
چرا بخارپز کردن سبزیجات روش مناسبی برای پختشان است؟
- بخارپز کردن سبزیجات به حفظ رنگ، شکل و بافت سبزیجات کمک میکند.
- شما بیشترین میزان مواد مغذی و ویتامینها را میتوانید از سبزیجات آماده شده به روش بخارپز دریافت کنید.
- انواع ویتامینهای گروه B و C در سبزیجات بخارپز وجود دارند و درطول پخت ازبین نمیروند.
- مواد معدنی مثل کلسیم، زینک، پتاسیم و فسفر درطول بخارپز کردن سبزیجات ازبین نمیروند.
همه چیز درمورد خواص ماهی بخارپز
ماهی منبعی عالی از امگا۳، ید و پروتئین است. هرچه زمان پخت ماهی کمتر باشد و کمتر سرخ شود، ویتامینها و مواد مغذیاش بهتر حفظ میشوند بنابراین بهتر است ماهی را بهروش بخارپز آماده و میل کنید.
- ویتامینهای E، A و D محلول در چربی هستند و با سرخ کردن از مقدارشان کم میشود. وقتی ماهی را بخارپز میکنید این دسته از ویتامینها داخلش حفظ میشوند.
- اسیدهای چرب موجود در ماهی مثل امگا۳ هنگام بخارپز شدن ازبین نمیروند.
- بافت ماهی هنگام بخارپز کردن ازهم باز نمیشود.
با بخارپز چی میشه درست کرد؟
خیلیها از خودشان میپرسند با بخارپز چی میشه درست کرد و بیشتر اوقات فکر میکنند بخارپز کردن فقط مخصوص سبزیجات و بعضی مواد غذایی خاص است. اما واقعیت این است که شما میتوانید غذاهای متنوع و خوشمزهای بهروش بخارپز تهیه کنید؛ از انواع پاستا گرفته تا سوپ، کیک، مرغ شکمپر و… .
بهعلاوه شما میتوانید بهکمک بخارپز غذاهای رژیمی و گیاهی متنوعی آماده کنید و از خوردنشان لذت ببرید. بنابراین محدودیتی برای پخت انواع غذاها به روش بخارپز وجود ندارد و فقط کافی است اراده کنید و از آشپزی ساده، سریع و سالم با روش بخارپز لذت ببرید.
حرف آخر اسنوا
هرکدام از روشهای پخت مواد غذایی معایبی دارند. پزشکان روشهایی مثل سرخ کردن را بهطور کلی نامناسب میدانند و معتقدند کسانی که مدت زیادی غذاهای سرخ کردنی میخورند دچار مرگومیر زودرس و انواع بیماریهای خطرناک میشوند.
بنابراین ما باید بهدنبال روشی باشیم که سالم و ساده باشد و کیفیت مواد غذایی را در بهترین حالت حفظ کند. بخارپز کردن بهترین و سالمترین روش پخت مواد غذایی است. در روش بخارپز کردن ساختار شیمیایی مواد غذایی تغییر نمیکند و مواد مغذی و ویتامینهای غذاها تاحد زیادی حفظ میشوند. در این مقاله بهطور کامل درمورد بخارپز کردن مواد غذایی توضیح دادیم و سعی کردیم از فواید و خواص انواع غذاهای بخارپز برایتان بگوییم. کافی است کمی وقت بگذارید و لیست غذاهای بخارپز مورد علاقهتان را تهیه کنید و بهمرور سبک پخت سالم مواد غذایی را به یک عادت همیشگی تبدیل کنید.