با انواع خورشت آلو مهارت آشپزیتان را سر زبانها بیندازید
اسنوا
در زمانهای خیلی قدیم، آشپز دربار یکی از پادشاهان (تعداد پادشاهها زیاد است و تاریخنگار اسنوا حق دارد اسمش را فراموش کند!) داشت برای خودش در باغ قدم میزد که ناگهان چیزی شبیه یک سنگ سیاه از آسمان افتاد روی سرش.جناب آشپز رو به سنگ سیاه گفت: «آقا اشتباه آمدی! آن نیوتون است که باید روی سرش بیفتی.» سنگ که خیلی ناراحت شدهبود گفت: «اول از همه من سیب نیستم. دوم اینکه جناب راوی اسنوا من سنگ هم نیستم من یک عدد آلو سیاه هستم. در این داستان هم آمدهام تا نقشم را به عنوان یک عنصر حیاتی در خوشمزهکردن خورشتها و البته طرز تهیه خورشت آلو سیاه به شما گوشزد کنم.» بله دیگر ما هم برای اینکه از دل آلو سیاه دربیاوریم؛ شروع کردیم به نوشتن یک مقالهی کامل راجع به طرز تهیه خورشت آلو اسفناج و خورش آلو مسما و کلی غذای خوشرنگ و لعاب دیگر. اگر دوست دارید بدانید مقالهمان چقدر خوشمزهاست؛ تا پایان همراهمان شوید.
با طرز تهیه خورشت آلو سیاه در کمترین زمان یک شام مجلسی داشتهباشید
خوشمزههایی که لازم دارید:
- زعفران دم کرده: سه قاشق غذاخوری
- مرغ: سه تکه
- شکر: چهار قاشق غذاخوری
- فوت کوزهگری: اگر دوست دارید خورشتتان غلیظتر و شیرینتر بشود میتوانید از یک قاشق شیره انگور به جای شکر استفاده کنید.
- آلو سیاه: نه عدد (برای هر نفر دو تا سه عدد)
- پیاز: یک عدد
- رب انار: دو تا سه قاشق غذاخوری
- رب گوجهفرنگی: یک قاشق غذاخوری
- نمک، زردچوبه و فلفل: به میزان لازم
طرز تهیه خورشت آلو سیاه:
- با یک چاقوی تیز به حساب پیازها برسید و خرد و ریزشان کنید. بعد هم پیازها را به دستان پرتوان روغن بسپارید تا قشنگ طلایی بشوند.
- همینطور که صدای جلز و ولز پیازها بلند شدهاست. مرغ و زردچوبه را هم به جمع پیاز و روغن بفرستید. کمی که گذشت و بوی بد مرغ به لطف پیاز از بین رفت. مرغها را به یک استکان آب مهمان کنید تا برای خودشان بپزند.
- یک تابهی دیگر بردارید و آلوهایی را که از قبل خیس کردهاید سرخ کنید. بعد هم دست مرغهای پختهی قابلمهی قبلی را بگیرید بیاورید کنارآلوها تا تنها نباشند.
- غذای بدون چاشنی خوشمزهاست؟ معلوم است که نه! پس برای طعم بهتر رب انار، نمک، فلفل، رب گوجه فرنگی، زعفران دم کرده، شکر و از همه مهمتر کمی پیاز سرخ شده را به مخلوط مرغ آلو اضافه کنید.
- حالا برای اینکه غذایتان حسابی جا بیفتد و تبدیل به خورشت آلو سیاه معرکه بشود نصف لیوان آب مرغ را به بقیه مواد اضافه کنید و اجازه بدهید شعلهی ملایم گاز در نیم ساعت غذا را بپزد.
خورشت آلو سیاه شما حاضر است. میتواند با یک دیس برنج زعفرانی به سراغش بروید و از مهمانی طعمها لذت ببرید.
فوت و فنهایی که هر آشپزی نمیداند؛ طرز تهیه خورشت آلو مرحله به مرحله
خوشمزههایی که لازم دارید:
- گوشت خورشتی گوسفندی: ۱۰ تکه معادل ۲۰۰ گرم
فوت کوزهگری: اگر طرفدار گوشت سفید هستید؛ میتوانید از یکی دو تکه مرغ به جای گوشت استفاده کنید.
- شکر: سه قاشق غذاخوری
- هویج: یک عدد
- پیاز: یک عدد
- رب انار: دو قاشق غذاخوری
- رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری
- زعفران دم کرده: سه قاشق غذاخوری
- آلو (بخارا یا سیاه): یک لیوان
- سیب زمینی: یک عدد
- نمکف فلفل و زردچوبه: به مقدار کافی
طرز تهیه خورش آلو مسما با گوشت
- اول از همه با خرد کردن پیازها یک گریهی مفصل بکنید. (شوخی کردیم. موقع خرد کردن پیازها یک چوب کبریت گوشهی دهانتان بگذارید یا آدامس بجوید تا دیگر اشکتان درنیاید.)
- با سرخ کردن پیازها انتقامتان را از تکتکشان بگیرید. کمی که سرخ شدند گوشت را هم به جمعشان اضافه کنید و با اضافه کردن زردچوبه یک ترکیب گوشت و پیاز عالی درست کنید. دست آخر هم گوشتها را بگذارید تا با یک لیوان آب خوب بپزند.
- گوشتها که کمی نرم شدند دو قاشق زعفران روی سر و رویشان برزید تا عطر بهتری بگیرند. بعد از پانزده دقیقه که حسابی بوی زعفران بلند شد، آلوهایی که از قبل خیس کردهاید را هم اضافه کنید.
- ده دقیقه هم به آلوها زمان بدهید و بعد با رب انار، نمک، فلفل و شکر و اگر دوست داشتید رب گوجه فرنگی به غذایتان طعم و رنگ بدهید.
- تا آلو و گوشتها مشغول امتحان طعم جدید هستند. دو تابه بردارید و در یکی هویجهای خلال شده و در دیگری هم سیبزمینیها را سرخ کنید. (بله! حجم ظرفهای کثیف دارد ترسناک میشود.) روی هویجها یک قاشق شکر بریزید تا طعم بهتری بگیرند. روی سیبزمینیها هم در دقایق آخر سرخ شدن کمی زعفران بریزید تا رنگ بهتری داشتهباشند.
از آلو و گوشتها پخته شده در یک ظرف سنتی استقبال کنید. یادتان نرود که سیبزمینی و هویج را هم موقع سرو غذا به خورشت اضافه کنید تا یک خورش آلو مسما مجلسی داشتهباشید.
بیشتر بخوانید: از طرز تهیه آش دوغ ترکی تا شمالی
قیمهها را باخیال راحت در آلوها بریزید؛ طرز تهیه خورش قیمه آلو
خوشمزههایی که لازم دارید:
- پیاز: یک عدد
- لپه: یک لیوان
- گوشت خورشتی خرد شده: بیست تکه معادل ۲۵۰ گرم
- رب گوجهفرنگی: سه قاشق سوپخوری
- لیموعمانی: دو عدد
- آلو: یک استکان
- نمک، فلفل، زردچوبه: به مقدار کافی
- سیبزمینی متوسط: سه عدد
طرز تهیه خورش قیمه آلو:
- از آنجایی که اصولا هیچ چیز به اندازهی پیاز نمیتواند حریف بوی بد گوشت بشود؛ آستینها را بالا بزنید و پیاز را بعد از خرد کردن کمی سرخ کنید و دست آخر هم گوشت را به همراه زردچوبه به پیاز اضافه کنید تا از شربوی زحم گوشت راحت شوید.
- ۲- کمی که گوشتها سرخ شدند، لپههایی که از شب قبل خیسکردهاید را هم به همراه نمک و فلفل و رب به جمع گوشت و پیاز اضافه کنید تا دور هم سرخ بشوند.
- ۳- لپه و گوشت جان سختتر از اینحرفها هستند که با یک سرخ شدن، پخته و آمادهی خوردن بشوند. پس با سه لیوان آب به سراغ قابلمه بروید و اجازه بدهید خورشت حدود سه ساعتی روی شعلهی ملایم بپزد.
- ۴- سی دقیقهی آخر پخت خورشت، آلوها را هم اضافه کنید تا خورشتتان سر و شکل خوبی بگیرید.
- ۵- خورشت قیمه بدون سیبزمینی مثل برنج بدون تهدیگ است. پس دست به کار شوید و سیب زمینیها را خلالی کرده و خوب سرخشان کنید.
این هم از طرز تهیه خورش قیمه آلو که میتوانید با کمکش سفرهتان را خوشمزهتر از همیشه بچینید.
غذای محبوب ملوان زبل را با آلو بپزید؛ طرز تهیه خورشت آلو اسفناج
خوشمزههایی که لازم دارید:
- گوشت گوسفندی: سی تکه معادل ۳۰۰ گرم
- آلو خورشتی: یک استکان
- اسفناج: یک لیوان معادل ۵۰۰ گرم
- پیاز: دو عدد متوسط
- سیر: دو حبه
- تره: یک استکان معادل ۲۰۰ گرم
- روغن، نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار کافی
طرز تهیه خورشت آلو اسفناج:
- در یک قابلمهی بزرگ کمی پیاز و زردچوبه را سرخ کنید و برای اینکه زیاد تنها نباشند گوشت را هم بهشان اضافه کنید تا دورهمی بعد از سرخ شدن با سه لیوان آب پخته شوند.
- تا گوشتها دارند پخته میشوند. در یک تابهی دیگر کمی پیاز بریزید و بعد از اینکه آن روی طلاییشان را نشان دادند، کمی اسفناج و تره بهشان اضافه کنید. حواستان باشد که اسفناج و تره خیلی حرارت را دوست ندارند و در دمای بالا ویتامینهایشان را از دست میدهند. پس یک تفت کوچک کافی است.
- گوشت که نیمپز شد جمع اسفناج و تره و پیاز را رویش بریزید و بگذارید دورهم به همراه چاشنیها حدود یک ساعت بپزند. (تا وقتی گوشت نرم بشود.)
- نوبتی هم باشد، نوبت آلوهاست. بیست دقیقهی آخر پخت آلوها را هم در قابلمه بریزید و صبر کنید تا حرارت گاز کار پخت و پز را تمام کند.
فوت کوزهگری: اگر دوست دارید خورشتتان طعم ملستری داشتهباشد از اضافهکردن رب انار غافل نشوید.
بعد از حدود سه ساعت (با توجه به زمان پخت گوشت) خورشت آلو اسفناج حاضر و آماده است. اجازه بدهید از طرف اسنوا برای پختن این غذای خوشمزه یک خدا قوت بلند بهتان میگوییم.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خوراک قارچ و مرغ به ۳ روش ساده، متفاوت و خوشمزه
یک خورشت اسم و رسمدار بپزید؛ طرز تهیه خورش آلو اصفهانی
خوشمزههایی که لازم دارید:
- آلو: نصف لیوان
- به متوسط: یک عدد
- گوشت گوسفندی: بیست تکه
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
- پیاز: یک عدد
- شکر: یک تا دو قاشق غذاخوری
- کره: سی گرم
- آبلیمو تازه: یک قاشق غذاخوری
- رب گوجهفرنگی: یک قاشق دلخواه
طرز تهیه خورش آلو اصفهانی:
- اول از همه که از حجم زیاد مواد اولیه سردرد نگیرید چون پختن این غذا سادهترین کار دنیاست. برای شروع پیازها را خرد کنید و با زردچوبه کمی سرخشان کنید. وقتی که پیازها با رنگ طلاییشان اعلام آمادگی کردند، وقتش است که گوشت را هم به پیاز اضافه کنید و بعد از کمی تفت دادن، بگذارید تا با نصف لیوان آب بپزد.
- گوشت که دارد میپزد شما دست به کار شوید. به را خرد کنید. و در کمی کره تفت بدهید. اگر الان دارید میگویید اینکه خورش آلو اصفهانی است چرا به دارد؟ باید بگوییم که اصفهانیها عاشق به هستند و در هر غذایی که بتوانند از این میوه خوشمزه استفادهمیکنند. تازه برای محکمکاری اسم این غذا را هم خورش به و آلو اصفهانی گذاشتند.
- بعد از معاشرت به با کره، رنگ به کمی تغییر میکند. حالا وقتش است که به را به همراه چاشنیها (نمک، فلفل، رب گوجه) به گوشتها اضافه کنید. و حدود نیم ساعت مثل یک بانوی صبور برای پختن غذا صبر کنید.
- بعد از گذشت پانزده دقیقه از آن سی دقیقهای که بالا گفتیم (درست وقتی پیمانهی صبرتان لبریز شد.) آلوها را هم داخل خورشت بیندازید تا گوشتها و سایر دوستان را غافلگیر کنند.
خورش آلو اصفهانی یا آنطور که خود اصفهانیها میگویند خورشت به و آلو حاضر است. یک سفرهی قلمکار پهن کنید و با نوای استاد بنان به دل سی و سه پل سفر کنید.
دیگر آشپزی نکنید؛ با طرز تهیه مرغ آلو مازندرانی جادو کنید
خوشمزههایی که لازم دارید:
- مرغ: سه تکه
- آلو: یک استکان
- پیاز: یک عدد
- زعفران، زردچوبه، نمک، روغن و فلفل: به مقدار کافی
طرز تهیه مرغ و آلو مازندرانی خوشمزه:
- آلوها عاشق امتحان کردن فضاهای جدید هستند. خب به این خواستهشان احترام بگذارید و بفرستیدشان داخل روغن داغ تا هم سرخ بشوند و هم یک دنیای جدید را تجربه کنند. برای خوشمزهتر شدنشان هم کمی نمک، فلفل، زردچوبه و زعفران هم روی آلوها بریزید.
- مرغها که حسابی به آلوها حسودیشان شده هم هوس سرخ شدن میکنند. خب آنها را هم در تابهی جدا با روغن یک تفت حسابی بدهید. ( حدود ۱۵ دقیقه با شعلهی ملایم زمان خوبی است.)
- پیاز را با رب و روغن و کمی زعفران در یک قابلمهی دیگر بریزد تا با هم معاشرت کنند. بعد یک لیوان آب هم بهشان اضافه کنید و منتظر بشوید تا آب جوش بیاید. حالا مرغ سرخ شده را به همراه آلوهایی که همان اول سرخ کردهاید، در آب جوش بریزید زیر اجاق را کم کنید تا خورشت جا بیفتد.
فوت کوزهگری: خورشت مرغ و آلوی مازندرانی هم ترشاش خوشمزه است و هم طعم شیریناش حسابی طرفدار دارد. برای شیرین شدنش میتوانید دو سه قاشق شکر و یا شیره انگور به آن اضافه کنید. برای اینکه ترش بشود هم خوب که از آبلیمو یا رب انار کمک بگیرید.
بعد از حدود سی دقیقه آلو و مرغ که حسابی با هم صمیمی شدند، صدایتان میکنند تا سروقتشان بروید و ترتیب شام امشب را بدهید.
بیشتر بخوانید: با طرز تهیه خورشت باقلاقاتق گیلانی حالوهوای رشت را به خانه بیاورید
سر و کله انواع خورشت آلو از کجا پیدا شد؟
اگر از آن ماجرای تاریخی_تخیلی اول مطلب بگذریم. برای پیدا کردن ردپای آلو باید به اواخر قرن هجدهم سفر کنیم. تا آن موقع مردم فقط این میوه را میخوردند ولی برایش اسمی انتخاب نکردهبودند.
بعد که پای آلو به انواع دسر و غذا باز شد، مردم اسمش را گذاشتند آلو به معنی چیزی که مطلوب و خوشمزه است.
حالا آلوها از کجا میآیند؟
آلو بخارا که خب معلوم است از بخارا و از تاحیکستان میآید. اما در ایران هم ما یک شهر پرورشدهندهی آلو داریم به نام خرو، یک شهرستان از توابع نیشابور که به شهربامهای طلایی معروف است و آلویش شهرت جهانی دارد.
حرف آخر اسنوا
میوهی آلو مصداق کامل ضربالمثل فلفل نبین چه ریزه، است (البته در اینجا آلو منظورمان است.)
این میوهی کوچولو معدن آنتیاکسیدانهای مختلف و مواد معدنی است و میتواند یک تنه در مقابل بیماریهایی مثل یبوست، دیابت، فشارخون و … بایستد.
ما که در اسنوا یکبار خورش آلو مسما خوردیم و برای همیشه مشتریاش شدیم. شما هم اگر دوست دارید، با کمک طرز تهیه خورشت آلو سیاه یا طرز تهیه خورش آلو اصفهان یک غذای خوشمزه بپزید تا ببینید این میوهی کوچک و همهفن حریف چه شعبدههایی در آستین دارد.
راستی در شهر شما با آلو چه غذاهایی میپزند؟